Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

17. 01. 2022. 11:46 >> 12:35
2

ČEKA SE OBDUKCIONI NALAZ

Mrtva vidra dokaz da još nemamo ekološku svjest

Mrtva vidra na Žabljaku još jedan je dokaz da u Crnoj Gori nemamo ekološku svijest i da ne umijemo da se odgovorno ponašamo prema raznolikosti biodiverziteta u našoj zemlji, izjavila je za Portal RTCG biolog Belma Šestović, stručni saradnik za zaštitu faune sisara u JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

“Ovo nam nije prvi put da nam se dešava jedan ovakav slučaj. Prvi video zapis sa Žabljaka na društvenim mrežama je nešto što se rijetko viđa i trebalo je da ostane na tom oduševljenju. Nakon toga, vidjeli smo još snimaka, na kojima se jasno vidi da je životinja veoma uplašena i da bježi od ljudi. Na kraju se završilo fotografijom ubijanjem jedinke”, kazala je Šestović.

Ona je pojasnila da je za sada nepoznat tačan uzrok smrti vidre i dodala da je ona u ovom trenutku kod veterinara, te da će ubrzo biti poznato kako je životinja stradala.

Šestović pojašnjava da je evroazijska vidra poluakvatični sisar, te da nije čudno što je viđena na kopnu. “Za nju je poznato da prelazi velike površine u potrazi za hranom prelaskom iz jednog vodotoka u drugi”, pojasnila je.

Ona je dodala da NPCG prate stanje populacije ove vrste i da je njeno stanje za sada stabilno.

“Od 2018. sprovodimo detaljna istraživanja. Ne znamo njeno trenutno stanje, ali se smatra da je široko rasprostranjena”, zaključila je Šestović.
Evroazijska vidra (Lutra lutra) pripada porodici kuna i izuzetno je prilagođena životu u slatkoj vodi. Poznata je kao odličan i brz plivač i prvenstveno se hrani ribom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније