Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.

17. 01. 2022. 15:44   >>  15:46

NPCG

"Vidra nema nikakve fizičke povrede, moguće da je otrovana"

Nalazom veterinara utvrđeno je da vidra nema prostrelne, ubodne rane niti bilo kakve druge fizičke povrede, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore. Kako navode, u cilju adekvatnog rješavanja slučaja na inicijativu Javnog preduzeća za nacionalne parkove, a uz podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Centra za ekotoksikološka ispitivanja, izvršiće se toksikološke analilize kako bi se utvrdilo eventualno trovanje.

Novo rukovodstvo Nacionalnih parkova Crne Gore preduzelo je, kako kažu, radnje u okviru svojih nadležnosti u vezi sa uginulom zaštićenom životinjskom vrstom vidrom na Žabljaku.

„Budući da je ova vrsta poluakvatični sisar nije čudno što je viđena i na kopnu. Za nju je poznato da prelazi relativno velike površine u potrazi za hranom, prelaskom iz jednog vodotka u drugi i slično. Prvi video snimak sa Žabljaka je nešto što se rijetko viđa i trebalo je ostati na tom oduševljenju. Nakon tog video zapisa, društvene mreže preplavilo je još par snimaka gdje se vidi da je ova divlja životinja jako uplašena i bježi od ljudi, da bi se na kraju završilo sa fotografijom uginule jedinke. Ova vrsta je jako oprezna, uglavnom se kreće noću i bez interakcije sa ljudima. Nažalost, samo smo pokazali da nemamo ekološku svijest i da ne umijemo da se adekvatno i odgovorno ponašamo. Vidra je bila praćena od strane lokalnog stanovništva, konstantno snimana i bježala preplašena. Ovo svakako nije prvi put da se u Crnoj Gori desio ovakav i slični slučajevi“, kazala je Belma Šestović stručna saradnica za zaštitu faune u JPNPCG.

Što se tiče istraživanja ove vrste, Nacionalni parkovi sprovode monitoring stanja populacija na svojoj teritoriji. Na nivou Crne Gore, istraživanja se sprovode od 2018. godine i radi se na detaljnoj rasprostranjenosti vidre.

"Podsjećamo da je na facebook objavi koju su prenijeli elektronski portali, prikazan snimak jedinke vidre ovih dana u okolini Crnog jezera, za koju se pretpostavljalo i da je ubijena u samom naselju. Ovim putem NPCG ističu kao pozitivan primjer reagovanje g-dina Vlada Bojovića kao društveno odgovorno jer je, osim što je ukazao na slučaj ubijene zaštićene životinjske vrste, pokazao da se preko ovakvih i sličnih negativnih pojava koje se odnose na očuvanje prirode i njenih rijetkosti, ne smije prećutno prelaziti", zaključuju iz NPcg.

NP Durmitor je prepoznat po svojim prirodnim vrijednostima koje doprinose ukupnom bogatstvu i raznovrsnosti životinjskog svijeta Crne Gore čije ljepote iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetilaca. S tim u vezi, očuvanje i zaštita najznačajnijih vrijednosti NP Durmitor, UNESKO sajta, od presudnog je značaja u sistemu zaštite prirode, kao što je i uloga ukupne društvene zajednice, uključujući svakog pojedinca, podjednako važna.

Evroazijska vidra (Lutra lutra) je nacionalno zaštićena vrsta (Službeni list CG br. 76/06) i nalazi se na brojnim listama međunarodnih konvencija i direktiva- Bernska konvencija (Appendix 2), Evropska direktiva o staništima (Annex 2 i Annex 4), CITES (Appendix 1). Prema IUCN RED LIST na Mediteranskom dijelu Evrope označena je kao skoro ugrožena (NT- Near threatened), simbol je Bernske konvencije i jedna od Natura 2000 vrsta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније