Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG

26. 02. 2022. 08:55   >>  08:56

GLOBALNA ANKETA

Bogati za plastiku, siromašni za planetu

Tri od četiri osobe širom svijeta podržavaju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su kese, slamke i boce za vodu, rezultati su istraživanja marketinške agencije Ipsos i Plastic Free, obavljenog u 28 zemalja.

Anketa u kojoj je učestvovalo više od 20 hiljada ljudi otkrila je da u Latinskoj Americi, Kini i Indiji čak više od 80 odsto stanovništva podržava stav da treba zabraniti plastiku za jednokratnu upotrebu što je prije moguće.

Zanimljivo je da su bogate zemlje, u kojima postoji višedecenijski snažan zeleni pokret, najmanje podržavali ovaj stav. U Kanadi, SAD- u i Japanu tek svaki treći ispitanik podržava potpunu zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda.

Skoro devet od deset ispitanika širom svijeta podržava međunarodni sporazum o borbi protiv zagađenja plastikom, dok se oko osam od deset izjasnilo da lično želi da kupi proizvode koji koriste što je manje moguće plastične ambalaže.

Opet iznenađujuće, ispitanici iz bogatih zemalja bi značajno manje podržali pomenuti sporazum i ne bi željeli da ograniče sopstvenu upotrebu plastike.

Bogate zemlje proizvode najviše plastičnog otpada, a SAD, Velika Britanija i Južna Koreja vode u svijetu po pitanju plastičnog otpada po glavi stanovnika, prema studiji iz 2020. godine.

Veliki dio plastičnog otpada proizvedenog u bogatim zemljama izvozi se u zemlje u razvoju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније