Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

B.Č.J.

16. 05. 2022. 12:30   >>  12:28

MARKOVIĆ UPOZORAVA

Gradnjom dvije mHE devastira se NP Prokletije

Poznati civilni aktivista iz Plava Rašit Marković, na svom Fejsbuk nalogu je ukazao na devastaciju Nacionalnog parka Prokletije izazvanu gradnjom dvije minihidroelektrane (mHE).

"Svi portali i mediji bruje o kilometru puta u NP Prokletije na gusinjskoj strani, niko ni da pomene kakve su urađene devastacije na plavskoj strani izgradnjom dvije 'ekocidne' skalamerije zvane minihidroelektrane", napisao je Marković na Fejsbuku.

On kaže da je gradnjom mHE učinjen "ekocid" i prema prirodi i prema narodu a, kako dodaje, sve pod plaštom legaliteta i patriotizma.

Marković je pozvao ekologe da se oglase o gradnji dvije mHE u zoni zaštite NP Prokletije.

"Koliko je tamo probijeno kanala, pristupnih puteva, koliko kilometara azbestnih cijevi je položeno da bi prekapili tri pitke rijeke, koliko je podzemnih tokova iskidano, koliko je šume posječeno za sve to, plus za dalekovode, koliko je vrsta otjerano, koliko je štete napravljeno", navodi Marković.

Taj civilni aktivista smatra da je potrebno pokrenuti sudski pravni proces i uraditi reviziju dokumentacije a kako bi se pitka voda vratila u vjekovna korita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније