Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ R.B. ]

17. 06. 2022. 09:13 >> 09:11
2

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ

"Aktivno radimo na ciljevima iz EU Zelene agende"

Brojnim projektima i ulaganjima u obnovljive izvore energije Crna Gora preduzima značajne korake kako bismo, kao zemlja sa snažnim ekološkim opredjeljenjem, promovisali održivi razvoj i zelenu razvojnu agendu, poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, koja učestvuje na Drugom Prespa forumu za dijalog, pod temom „Budućnost Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi”, u Ohridu, Sjeverna Makedonija.

Ministarka je, u svom obraćanju na temu Zelene agende za Zapadni Balkan, istakla da je Crna Gora revizijom Nacionalno utvrđenog doprinosa - NDC kao novu ciljnu vrijednost postavlja smanjenje emisije gasova staklene bašte od 35% do 2030. godine.

Podsjetila je da je donešen i Zakon o klimatskim promjenama, kao i da su otpočele pripreme na izradi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana – projekta koji ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta za integrisano planiranje u oblasti klimatskih promjena i energetike, a sve u cilju postizanja cilja EU – klimatske neutralnosti do 2050. godine.

"Uprkos tome što Crna Gora ima izuzetno nizak udio u globalnoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte od svega 0.009%, ostajemo odlučni da pronađemo optimalne odgovore na klimatske promjene i postignemo cilj klimatske neutralnosti do 2050.", saopštila je ministarka.

Kako je dodala, u predstojećoj borbi protiv klimatskih promjena najveći izazov za Crnu Goru biće da obezbijedi pravednu tranziciju.

"Pravedna tranzicija podrazumijeva stvaranje novih i održivih radnih mjesta, ulaganje u infrastrukturu, održiv ekonomski razvoj, kao i čistu i zdravu životnu sredinu. Stoga, učešće u ovom Forumu posmatram kao priliku da razmijenimo znanja i iskustva, ojačamo regionalnu saradnju ka ostvarenju zajedničkog cilja, a to je članstvo u EU",​ istakla je ministarka.

Prespa forum za dijalog organizuje makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova pod pokroviteljstvom predsjednika Sjeverne Makedonije, NJ. E. prof. Dr Steva Pendarovskog, i učestvuju istaknute regionalne i međunarodne političke, bezbjednosne, ekonomske, poslovne, akademske ličnosti i stručnjaci.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније