Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M. [ Bojana Baranin, TVCG ]

25. 06. 2022. 16:11   >>  21:53 2

EKOLOŠKE ORGANIZACIJE

Povratak na energiju uglja korak unazad

Rat u Ukrajini i smanjenje isporuke gasa ponovo su oživjeli termoelektrane širom svijeta. I dok analitičari kažu da je to očekivana odluka, iz organizacija za zaštitu sredine upozoravaju da bi povratak na energiju uglja mogao biti signal za uzbunu. Iz Elektroprivede poručuju da je ovo dokaz koliko je važna energetska nezavisnost. Uvjeravaju da Crna Gora, u susret sezoni, ima dovoljno energije da zadovolji potrebe tržišta.

Uprkos apelima za zaštitu životne sredine, Evropa se, umjesto zelenoj energiji, ponovo okreće uglju, koji se smatra najprljavijim gorivom na planeti. Iz ekoloških organizacija upozoravaju da je to korak unazad.

"Osim što imamo energetsku krizu, treba da budemo svjesni da imamo i klimatsku krizu koju svi i te kako osjećamo i koja utiče i na kvalitet života ljudi i na zdravlje građana i na biodiverzitet i na sve ono što nas okružuje", kazala je iz Green Home-a Azra Vuković.

Dešavanja na energetskom tržištu usljed rata u Ukrajini još jedan su dokaz koliko je važna energetska nezavisnost, poručuju iz Elektroprivrede.

"Sve ovo nam govori da sve zemlje moraju voditi računa da imaju energetsku nezavisnost i stabilnost sistema. Crna Gora već dugi niz godina ima takav sistem da 45 do 55 odsto od ukupne energije dobijamo iz uglja, odnosno Termoelektrane u Pljevljima", istakao je iz Elektroprivrede Zoran Šljukić.

Da se države ne smiju vraćati prljavim izvorima energije, upozorili su i iz Evropske komisije. No, za mnoge od njih, to je trenutno jedini izlaz. Njemačka je, među prvima najavila ponovno pokretanje elektrana, što za energetskog stručnjaka Miodraga Kapora nije neočekivano.

"To je očekivana posljedica onoga što se dešava u Ukrajini, odnosno ruske agresije na Ukrajinu, a takođe i posljedica pogrešne energetske politike koju je prije svega Njemačka vodila tokom vladavine Angele Merkel", poručio je Kapor.

Osim Njemačke, oživljavanje elektrana najavljuju i Italija, Austrija i Holandija. Tim putem mogle bi krenuti i zemlje regiona, što je, poručuju sagovornici TVCG, pogrešno, budući da upotreba uglja već prevazilazi dozvoljene granice.

"Prema izvještaju, koji je danas objavljen, u zemljama Zapadnog Balkana u prethodne četiri godine je četiri puta više proizvedeno sumpor oksida odnosno 1,8 puta više u odnosu na to koliko je dozvoljeno u skladu s legislativom Evropske zajednice", saopštila je Vuković.

Iako se tokom turističke sezone očekuje veća potrošnja energije, iz Elektroprivrede uvjeravaju da Crna Gora neće imati problema sa snabdijevanjem.

"Vodimo računa da svi proizvodni objekti u Crnoj Gori, Piva, Perućica, TE Pljevlja budu u najvećoj spremnosti upravo tokom tih mjeseci kad je najveća potrošnja energije. Upravo zato Crna Gora neće imati problema sa snabdijevanjem građana dovoljnim količinama energije", ističe Šljukić.

Podaci Međunarodne agencije za energiju pokazuju da je tokom prošle godine u svijetu proizvedeno više električne energije iz uglja nego ikada ranije. Ove godine, taj rekord mogao bi biti oboren.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније