Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić TVCG ]

20. 09. 2022. 11:35 >> 11:32

MILIJARDE GLADUJU

EU baca više hrane nego što uvozi

Tokom naredne godine se očekuje dodatni rast cijena pšenice od 7, 2 odsto i kukuruza od 4, 6 odsto. Oko 153 miliona tona hrane u EU se baci svake godine, što je više od količine hrane koju EU izvozi, a samo količina neiskorišćene pšenice u EU jednaka je otprilike polovini ukrajinskog izvoza, navodi se u studiji organizacije “Feedbek EU”.

„U vrijeme visokih cijena hrane i krize troškova života, skandal je da EU baca više hrane nego što uvozi. EU sada ima ogromnu priliku da postavi pravno obavezujuće ciljeve za značajno smanjenje rasipanja hrane od farme do tanjira do 2030. godine, kako bi se uhvatila u koštac sa klimatskim promjenama i poboljšala bezbjednost hrane”, kazao je Frank Mekilsen, autor studije.

Globalne cijene hrane prošlog mjeseca bile su osam odsto više nego prošle godine, prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), djelimično izazvane ratom u Ukrajini.

Cijene pšenice, kukuruza i soje su ove godine čak nadmašile rekorde postavljene na vrhuncu svjetske finansijske krize 2008. godine.

Abdolreza Abasian, analitičar tržišta žitarica i bivši viši ekonomista FAO, rekao je da je era jeftine hrane završena i da će cijene vjerovatno ostati visoke, čak i nakon što se rat Rusije i Ukrajine okonča.

„Zbog energetske situacije, situacije sa đubrivom, bezbjedonosne krize u svijetu i klimatskih promjena, moramo da prihvatimo činjenicu da cijene hrane nikada više nećemo vidjeti na nivou od prije jedne decenije, moraćemo se navići na to”, rekao je on.

Očekuje se da će Brisel kasnije ove godine iznijeti prijedlog za prve pravno primjenjive ciljeve u svijetu za suzbijanje rasipanja hrane, a 43 zelene neprofitne organizacije podržale su poziv EU za smanjenje otpada za 50 odsto do 2030. godine.

Ipak, sve zemlje EU su se već ranije obavezale da će prepoloviti rasipanje hrane u okviru ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Međutim, 10 godina od takvog dogovora nisu postigli mnogo, pa njihove ekonomije i dalje stvaraju nevjerovatno velike količine otpada od hrane.

Brisel najavljuje nove zakonske mjere za smanjenje otpada duž cijelog lanca snabdijevanja hranom, uključujucći proizvodnju, preradu i prehrambene usluge.

Još uvijek nisu objavljeni zvanični podaci EU za otpad hrane na farmama u 2020. godini, a studija je koristila proračune iz indeksa otpada od hrane Programa UN za životnu sredinu i studiju Svjetskog fonda za divljinu iz 2021. godine.

Procjenjuje se da se 20 odsto proizvodnje hrane u EU gubi svake godine, u vrijednosti od 143 milijarde eura. Ovaj otpad je odgovoran za najmanje šest odsto ukupnih emisija gasova staklene bašte.

U studiji se zaključuje da će rat u Ukrajini dodatno zakomplikovati stanje na tržištu, jer se tokom naredne godine očekuje dodatni rast cijena pšenice od 7, 2 odsto i kukuruza od 4, 6 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније