Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Данијел Гарић

22. 10. 2022. 22:35 >> 22:35

"ARHIVA SJEĆANjA OKEANA"

Mikrofoni kod Grenlanda snimaju topljenje leda

Ekspedicija naučnika i umjetnika postavila je podvodne mikrofone u okeanu kod Grenlanda kako bi snimila i sačuvala zvučni zapis leda koji se topi. Hidrofoni će snimati zvuke svakog sata tokom dvije godine prije nego što budu prikupljeni za podatke i snimci pretvoreni u akustičnu kompoziciju.

Instrumenti se spuštaju na različite nivoe i temperature da bi zabilježili zemljotrese, klizišta, divlje životinje, zagađenje i otopljenu vodu, stvarajući arhivu „sjećanja okeana“.

„Ono što čujete u hidrofonima je snimak vremena. To je kao vremenska kapsula“, rekla je Sioban Mekdonald, irska umjetnica, govoreći sa ekspedicionog broda.

Ekspedicija je rasporedila pet vezova sa hidrofonima i ukupno 12 vezova u Dejvisovom moreuzu, arktičkoj kapiji između Grenlanda i Kanade.

McDonald će sarađivati sa kompozitorom kako bi snimke, koji će biti sakupljeni 2024. godine, ugradili u akustičnu instalaciju koja će istraživati uticaj čovječanstva na okean. Na osnovu putovanja radiće i slike, skulpture i druge radove.

„Zanima me da čujem akustičko zagađenje. Nivo mora raste i to će imati uticaja na opseg zvuka i na sav biodiverzitet. Zvuk je fundamentalan za životinje okeana i Arktika. Sluh je od suštinskog značaja za komunikaciju, hranjenje i na kraju opstanak. To govori o neophodnosti obraćanja pažnje na zagađenje koje izazivamo u ekosistemima oko nas”, naglasila je Mekdonald.

Finansiran od strane polarnog programa Nacionalne naučne fondacije SAD, tim istraživača iz Evrope, SAD i Kanade već četiri sedmice proučava salinitet mora, migracije kitova, ledene ploče i druge fenomene. Materijal će se koristiti u naučnoj analizi i umjetničkim djelima, uključujući slike, skulpture i filmove.

Inicijativa je nastala usred sve većeg broja dokaza da će ledena kapa Grenlanda koja se topi izazvati veliki porast nivoa mora, nakon što se trilioni tona leda izliju u okean.

Rezultati sagorijevanja fosilnih goriva će prouzrokovati minimalni porast od 27 cm samo od Grenlanda, prema nedavnoj studiji u časopisu Nature Climate Change.

Odvojena studija prošle godine otkrila je da je značajan dio ledenog pokrivača Grenlanda na ivici prelomne tačke, nakon čega bi ubrzano topljenje postalo neizbježno čak i ako se globalno zagrijavanje zaustavi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније