Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M.

07. 12. 2022. 18:26 >> 18:45

POVEĆAN BROJ PM ČESTICA

Bjelopoljci udisali jedan od zagađenijih vazduha u regionu

Agencija za zaštitu životne sredine sinoć tokom ponoći zabilježila je veliko zagađenje vazduha u Bijelom Polju. Bjelopoljci su juče udisali jedan od zagađenijih vazduha u regionu. Sekretar sekreterijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje Jasmin Ćorović u emisiji "Mreža" kazao je da rade sve što je u njihovoj moći da se stanje kvaliteta vazduha poboljša.

"U Bijelom Polju imamo tu situaciju kada dođe zimski period posebno u decembru i januaru kada počne grejna sezona, zagađenje koje imamo u gradu potiče upravo iz Bjelog Polja, znači nije došlo sa strane, a glavni uzroci su individualna ložišta, takođe i kotlarnice na kojima se griju institucije i drugi subjekti u Bijelom Polju", kazao je on.

Bijelo Polje je, kako navodi, opština koja ima specifične geografske karakteristike jer se nalazi u kotlini između više brda.

"Kroz Bijelo Polje protiče rijeka Lim koja utiče na povećan nivo magle i kada dođe do tih temeperaturnih inverzija odnosno čepova, kada nema dovoljnog provjetravanja, kiše i snijega onda imamo povećanu koncentraciju PM čestica u vazduhu koje mogu uticati na zdravlje ljudi kada pređe određene granice", objašnjava on.

Bijelo Polje od skoro je, podsjeća, dio državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha u Crnoj Gori. Naglašava da su jedino relevantni podaci sa te stanice.

Upozorio je da su na pojedinim sajtovima ovih dana objavljivani podaci koji nijesu relevantni.

On je istakao da su iz Opštine dali preporuke građanima kako da se ponašaju u situaciji kada je prisutan povećan broj PM čestica u vazduhu.

"Da smanje fizičku aktivnost, manje izlaze na otvoreno, da se izbjegavaju prometne ulice, da se stavljaju vuneni šalovi preko disajnih organa usta i nosa, jer mogu smanjiti unos ovih štetnih čestica", kazao je Ćorović.

Kazao je da Opština prati stepen zagađenja vazduha u Bijelom Polju i da će raditi sve na rješavanju ovog problema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније