Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Б.Бу. [ Nacionalna geografija ]

10. 01. 2023. 10:25 >> 10:21

OZNAKE NA PLASTIČNIM PAKOVANjIMA

Šta znači PET, PP, PVC?           

Ukoliko savladate simbole sa plastičnih pakovanja, znaćete ne samo koju ambalažu je moguće reciklirati već i da li je bezbjedna za višekratnu upotrebu. Nakon kamenog, bronzanog i gvozdenog, mi danas živimo u dobu koje pojedini nazivaju plastičnim. Iz tog razloga nekada je teško oduprijeti se kupovini plastike koja je na svakom koraku, npr. kada ožednimo u šetnji gradom. Kako bismo opravdali resurse i emisije ugljen-dioksida ugrađene u tu jednu plastičnu flašu, nerijetko odlučimo da je ne bacimo, već da joj udahnemo novi život - no da li je to pametno?

                   

Uprkos tome što odluka ima ekološke motive, trebalo bi da pripazimo i na sopstveno zdravlje, a to ćemo uraditi čitajući oznake na ambalaži.

Naime, na plastičnim pakovanjima postoje tri strelice u formi trougla sa određenim brojem ili ispisom u sredini. Simbole je razvilo Društvo industrije plastike 1988. godine kao neku vrstu kodova za reciklažu. Savladavajući ovaj kodiran jezik znaćemo, ne samo da li je ambalažu moguće reciklirati, već i da li je bezbjedna za višekratnu upotrebu.

1 - PET

Iza ove skraćenice krije se polietilen tereftalat, nama poznatiji kao PET ambalaža. Proizvodi od polietilen tereftalata su pretežno providni, a sa ovom vrstom plastike susrećete se u najrazličitijim oblicima - od pakovanja za hranu i piće preko boca za ulje do tkanina.

Većina plastičnih flaša u koje se pakuje voda je upravo PET. No, ono što je važno da znate jeste da se ne savjetuje da ovu ambalažu koristite više puta, prije svega iz higijenskih razloga. S obzirom na to da je polietilen teraftalat veoma lako moguće reciklirati, bolje je da ga odmah proslijedite u reciklažnu kantu.

Dodatno, nikako ne zagrijevajte PET - na višim temperaturama oslobađaju se veće količine toksične supstance antimon, ali one ostaju u regulisanim okvirima. Čak i domaći naučnici, koji su analizirali devet brendova mineralne i izvorske vode iz Srbije i sedam iz Evropske unije, skreću pažnju da bi svi faktori koji pospješuju ispuštanje antimona trebalo da se izbjegavaju. Upozorenje se prije svega  odnosi na temperature u rasponu od 60 do 80 °C.

2 - HDPE
Kada govorimo o ovom tipu plastike, govorimo o polietilenu visoke gustine, odnosno jednoj od najbezbjednijih opcija za ponovno korišćenje s obzirom da se ovdje javlja najmanja vjerovatnoća od otpuštanja štetnih hemikalija. Povrh toga, HDPE ambalaže su izuzetno otporne na vremenske uslove i dugotrajne.

S obzirom na izdržljivost i dug rok trajanja koji nudi polietilen visoke gustine, od njega se proizvode čvrsta pakovanja za kozmetiku i hemiju za čišćenje, kanapi, igračke, neke plastične kese, ambalaža za vodu, mlijeko i sokove.

Naposletku, HDPE može da se reciklira i do deset puta. Providna ambalaža može da opet oživi u istom obliku, a od obojene mogu da se naprave olovke, podne obloge ili cijevi.

3 - PVC
Polivinil-hlorid se smatra jednim od najopasnijih izbora kada je riječ o tipovima plastike, ali ćete u prodavnici naići na i te kako mnogo proizvoda napravljenih od PVC-a, od zavjesa za kupatilo preko školskog pribora i flaša pa sve do igračaka. Iako bi vas njegovo korišćenje u proizvodima za djecu navelo da pomislite da je polivinil-hlorid bezbjedan, nije - ali dobre vijesti su da ga je lako izbjeći i pronaći mu alternative: staklo, drvo, pa čak i neki drugi tip plastike su bolji izbor.

Uprkos tome što predmet napravljen od 100 odsto PVC-a nije sam po sebi štetan po ljude, on je istovremeno tvrd i krt, te samim tim nema upotrebnu vrijednost. Zarad fleksibilnosti polivinil-hloridu se dodaju ftalati i bisfenol A, koji zapravo štete ljudskom organizmu.

Druga prijetnja koja dolazi od PVC-a jeste činjenica da tokom proizvodnje i njegovog spaljivanja ili deponovanja nastaju dioksini - koji važe za neka od najtoksičnijih vještačkih jedinjenja. Dioksini utiču na reproduktivno zdravlje i izazivaju probleme sa jetrom, a takođe se negativno odražavaju i na razvoj mališana.

Reciklaža je gotovo nemoguća što je još jedan u nizu razloga da posegnete za PVC-om što ređe - a idealno nikada.

4 - LPDE
Vjeruje se da polietilen niske gustine slično onom visoke bez brige možete upotrijebiti više puta. Iako se ne koristi za flaše, s njim dolazite u dodir pri pakovanju namirnica u marketu ukoliko plastične kese već niste zamijenili cegerom. Dodatno, od LDPE-a su proizvedeni brojni omoti kao što su oni za hljeb.

Prije nego što odbacite artikle izrađene od ovog tipa plastike, budite kreativni i nađite im nekoliko prenamjena zato što će jednom odbačeni polietilen niske gustine najvjerovatnije završiti na deponiji s obzirom na njegove niske stope recikliranja.

5 - PP
Ako ste doručkovali jogurt ili kiselo mlijeko, vjerovatno ste ga pili iz čaše od polipropilena. Ovo je jedna od dobrih plastika, najčešće bijele boje ili poluprozirna. Koristi se i u proizvodnji kuhinjskog posuđa, slamčica, kao i jednokratnih tanjira i pribora, no reciklaža polipropilena je i dalje na niskom stepenu razvoja.

Stoga je najbolje da artikle od PP-a iskoristite nekoliko puta prije nego što ih odbacite. No, sa jednom bitnom zadrškom. Držite ih podalje od mikrotalasne! Bez obzira na to što toplota neće deformisati PP, obroke radije zagrijevajte u staklenim posudama - baš kao i sva plastika, i polipropilen sadrži toksične supstance koje bi mogle da vam naruše zdravlje, a čije se oslobađanje povećava na višim temperaturama.

6 - PS
Ultimativni savjet za polistiren, poznatiji kao stiropor, jeste: izbjegavajte ga tamo gdje možete!

Možda ste kuću izolovali stiroporom, a vrlo vjerovatno su i komponente vašeg frižidera obložene njime. U bijegu od polistirena ne možete napustiti dom, a bogami ni baciti frižider, ali možete reći "Zbogom!" jednokratnim proizvodima za napitke i brzu hranu. U njima striropor takođe nalazi primjenu zbog svoje niske cijene i male težine. Ovaj materijal je lagan i lomljiv, te će parčići vaše šolje za kafu ili pakovanja za burger moći da odlepršaju na obalu rijeke ili šumu i time nagrde prirodu.

Dodatno, ova plastika može ispustiti stiren, jedinjenje koje su studije povezale sa pojavom raka pluća kod nekoliko sojeva miševa i karcinoma dojke kod pacova. Iako je kancerogenost stirena za životinje dokazana, nalazi naučne zajednice koji se tiču njegovog uticaja na ljudsku vrstu nisu usaglašeni. U monografiji Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) se navodi da postoje neadekvatni dokazi kancerogenosti stirena za ljude i da je neophodno više podataka.

Nije na odmet biti oprezan pa kao i kod PET ambalaže zaobići višekratno korišćenje stiropora - a u najboljem slučaju, zaobići ga u potpunosti.

Reciklaža je moguća, mada skupa i samim tim ne pretjerano zastupljena. Na deponijama se polistiren razlaže stotinama godina oslobađajući hemikalije u životnu sredinu koje narušavaju izvore vode i direktno zagađuju podzemne vode.

Iza ove skraćenice krije se polietilen tereftalat, nama poznatiji kao PET ambalaža. Proizvodi od polietilen tereftalata su pretežno providni, a sa ovom vrstom plastike susrećete se u najrazličitijim oblicima - od pakovanja za hranu i piće preko boca za ulje do tkanina.

Većina plastičnih flaša u koje se pakuje voda je upravo PET. No, ono što je važno da znate jeste da se ne savjetuje da ovu ambalažu koristite više puta, prije svega iz higijenskih razloga. S obzirom na to da je polietilen teraftalat veoma lako moguće reciklirati, bolje je da ga odmah proslijedite u reciklažnu kantu.

7 - Ostalo
Sedmica predstavlja kišobran pod koji su se sakrili svi tipovi plastike koji ne spadaju ni u jednu od prethodnih kategorija: nova plastika, bio-plastika, mješavina plastika. Iz tog razloga teško je odgovoriti na pitanja o njenoj bezbjednosti ili mogućnosti reciklaže.

Na kraju krajeva, bijela plastika bezbjedna ili ne, reciklabilna ili ne, stvaranje ogromnih količina otpada, traćenje resursa i emisije ugljen-dioksida pri proizvodnji predstavljaju rastuće izazove za našu planetu.

Ako sami želite da doprinesete njihovom rešavanju, potencijalno je najbolje da, i pored ovog vodiča, svu plastiku bacate u isti koš - nužno zlo koga ću pokušati da se odreknem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније