Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Данијел Гарић, ТВЦГ

18. 01. 2023. 13:24 >> 13:21

GENERALNI SEKRETAR UN OŠTRO O INDUSTRIJI FOSILNIH GORIVA

Gutereš: Lagali nas decenijama, pozivamo ih na odgovornost

Baš kao i duvanska industrija, oni su se oglušili o sopstvenu nauku. Sami su sproveli istraživanje, utvrdili da će u budućnosti doći do povećanja temperature ako se nastavi sa ekploatacijom, a onda su ulagali milijarde da to negiraju. Plasirali su nam veliku laž, kazao je Gutereš u Davosu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antionio Gutereš optužio je na samitu poslovnih i političkih lidera u Davosu najveće svjetske kompanije za fosilna goriva da odbijaju da napuste poslovni model koji dovodi u pitanje ljudski opstanak, uprkos tome što su svjesno stavili svijet na kurs klimatskog sloma u proteklih nekoliko decenija.

Gutereš je snažno napao vodeće svjetske naftne kompanije, od kojih su mnoge zastupljene na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom odmaralištu.

Kazao je da su nedavna otkrića da je “Exxon Mobil” još 1970- ih znao za to kakve nesagledive posljedice po planetu će imati dalja eksploatacija fosilnih goriva i svjesno prikrivao rezultate i dezavuisao nauku, napravila efekat sličan saznaju duvanskih kompanija da pušenje izaziva karcinom.

„Baš kao i duvanska industrija, oni su se oglušili o sopstvenu nauku. Sami su sproveli istraživanje, utvrdili da će u budućnosti doći do povećanja temperature ako se nastavi sa ekploatacijom, a onda su ulagali milijarde da to negiraju. Plasirali su nam veliku laž. Odgovorni se moraju pozvani na odgovornost“, rekao je Gutereš.

Ukazao je na to da se, uprkos svemu, proizvođači fosilnih goriva i njihovi pomagači još uvijek utrkuju da prošire proizvodnju, znajući dobro da njihov poslovni model nije u skladu sa ljudskim opstankom. Takvo ponašanje, Gutereš je nazvao “ludilom koje pripada naučnoj fantastici”.

Potreba da se pojača napredak u globalnoj borbi za sprječavanje porasta temperature za više od 1,5 stepeni bila je jedna od tema sastanka u Davosu, ali je šef UN rekao da su mnoga od obećanja kompanija da će postići neto nultu emisiju CO2 bila samo obećanja.

Gutereš je podsjetio da je za postizanje klimatskih ciljeva, dogovorenih od strane međunarodne zajednice, potrebno puno angažovanje privatnog sektora i priznao da sve više preduzeća preuzima neto nulte obaveze.

„Ali mjerila i kriterijumi su često sumnjivi ili mutni. Ovo dovodi potrošače, investitore i regulatore u zabludu lažnim narativima. To hrani kulturu klimatskih dezinformacija i konfuzije. I ostavlja širom otvorena vrata za “greenwashing”,  odnosno tzv. zeleno pranje”, smatra Gutereš.

On je naglasio da bi poslovni lideri trebalo da iznesu kredibilne i transparentne planove za postizanje neto nultih emisija do kraja godine, dodajući da oslanjanje na ugljenične kredite ne znači „stvarno“ smanjenje emisija.

Rastuće cijene energije izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu dovele su do toga da neke zemlje pojačaju upotrebu uglja kao zamjene za skupi gas, a Gutereš upozorava da je svijet u trci sa vremenom da obuzda emisije CO2.

„Bitka za održavanje granice od 1,5 stepeni biće dobijena ili izgubljena u ovoj deceniji. Prijatelji, ona se trenutno gubi”, zaključio je Gutereš.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније