Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ R.B. ]

02. 03. 2024. 07:57 >> 07:59
1
Čitaj mi:

"PRETRES"

Dragićević: Vladina odluka o Brskovu poniženje crnogorskih institucija

Građanski aktivista Aleksandar Dragićević saopštio je da je razočaran odlukom Vlade Crne Gore da se sačeka sa raskidom koncesionog ugovora sa švajcarskom kompanijom Tara Resources, koja je trebalo da otvori rudnik Brskovo u Mojkovcu. Ističe da su stručnjaci o ovom slučaju već donijeli procjenu, a da je ovakva odluka Vlade nastavak poniženja crnogorskih institucija.

"Naši najbolji ljudi iz institucija u Crnoj Gori, iz civilnog sektora, radili su na tom slučaju mjesec dana, po četiri puta nedeljno, po skoro cijeli dan. Mi smo imali već mišljenja, posjetiću da je ugovor istekao sa koncesionarom za Brskovo, rudnik olova i cinka 29. jula prošle godine. Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu nije željela da izađe i verifikuje kraj toga ugovora. Gospodin Ervin Ibrahimović je bio decidan po tom pitanju. Ministar Saša Mujović i tada imao konsultaciju, određene dokumente, vidjelo se da se ugovor može bez problema raskinuti, ili se samo konstatovati da je ugovor istekao. Međutim, tražilo se formiranje komisije od strane vlade, komisija je formirana, iznijeli su svoje mišljenja, iznijeli su zaključke, institucije Crne Gore su taksativno pobrojale sve moguće stvari", kazao je Dragićević u emisiji "Pretres" koja se svakog petka emituje na sva tri medija Javnog servisa.

Ocijenio je da je vrijeme izgubljeno, te da je ovakva odluka Vlade nastavak poniženja crnogorskih institucija.

"Mi govorimo da naše institucije nijesu dovoljno dobre da donesu neku odluku koja je donešena. Kupuje se vrijeme od strane investitora. Zašto mislite da se to radi? Zato što je ovo zahtjev investitora da bi se kupilo šest mjeseci ili godinu dana da bi vidjeli da li će doći do političkih promjena. Jer i ovi investitori su jako agresivni kada su aktivni", istakao je aktivista.

Kada je lobiranje u pitanju, navodi da su bili umješani ambasadori.

Podsjeća da je slična situacija bila u Makedoniji, gdje investitor uopšte nije planirao otvaranje rudnika, već je došao do finalnih papira i rudnik prodao.

"U Makedoniji su to uradili za 175 miliona eura. Imaju još jedan projekat u Srbiji, jedan u Bosni i Hercegovini. To je jedna šema koja je jako velika, pričamo o stotinama miliona, da ne kažem milijardama eura, i sada se kupuje to vrijeme. Danas je isto tako, mislim, i ponižen ministar Mujović, koji se od početka zalaže da se ovaj loš posao po Crnoj Gori potpuno raskine, da bi mogli da nastave i da rade. Međutim, taktika gospodina Spajića, kada je riječ o suočavanju sa problemima, kao i za policiju, kao i za gospodina Milovića i ovaj za rudnik Brskovo je, da stavimo te probleme pod tepih, pa će se eventualno riješiti", kazao je Dragićević za RTCG.

Ističe da je jako važno da se rudnik zakonski ne može otvoriti iz hiljadu i jednog razloga.

"Jedan od tih razloga je da ne može da se donese detaljni prostorni plan. Drugi je razlog da je aneksom 4 ugovora, investitor na sebe preuzeo ulogu države i rekao da država nije odgovorna u slučaju da ne može da ispoštuje bilo što. Ne možemo da izvozimo cinabarit, ta ruda ima živu. Hiljadu i jedna stvar ima za razotkriti tog rudnika. Danas je to samo trebalo konstatovati. Mi smo ušli, da ja ne kažem, izdaju države danas. Jako sam razočaran", zaključio je.

Spajić je nakon današnje sjednice Vlade kazao da su neophodne ozbiljne pravne analize kako bi država izbjegla plaćanje penala. S druge strane, u GI "Zdravi Mojkovac" smatraju da je Vlada podlegla pritiscima i da nijesu odgovorili očekivanjima građana.

Pogledajte cijelu emisiju "Pretres":

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније