Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.M. [ Portal RTCG ]

05. 04. 2024. 17:22 >> 17:22
1
Čitaj mi:

REAGOVANJE

Uprava za vode nije izdala vodnu saglasnost za asfaltnu bazu Tehnoputu

Uprava za vode nije izdala vodnu saglasnost za asfaltnu bazu Tehnoputu, saopšteno je iz te kompanije a nakon jučerašnjeg saopštenja Regionalnog vodovoda u kojem se navodi da je Agencija za žaštitu životne sredine dala pomenutu saglasnost koje je, naveli su, potkrijepljena nezakonitim mišljenjem Uprave za vode.

"Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu asfaltne baze u apsolutnoj je nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine i Uprava za vode u tom dijelu nema ingerencija", saopšteno je iz Uprave za vode.

Kako pojašnjavaju, na zahtjev Komisije Agencije za zaštitu životne sredine, koja procjenjuje Elaborat o uticaju na životnu sredinu, Uprava za vode je izvršila samo administrativni zadatak davanja izjašnjenja o lokaciji parcele vezano za zonu sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre.

"Nakon pregleda dostupnih podataka, Uprava je konstatovala da predmetna parcela nije obuhvaćena drugom zonom sanitarne zaštite, a ni planiranom trećom zonom zaštite ovog izvorišta. Važno je naglasiti da ova aktivnost Uprave za vode nije obuhvaćala davanje mišljenja ili saglasnosti u vezi sa procjenom uticaja projekta asfaltne baze na životnu sredinu, jer je to u apsolutnoj nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, projekat zona sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre, uključujući definisanje granica tih zona, realizovao je Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

"Ova institucija je odgovorna za zaštitu izvorišta od zagađenja, uspostavljanje i održavanje zona sanitarne zaštite u skladu sa propisima", navodi se u saopštenju.

Istakli su da Uprava za vode, poštujući Zakon o vodama, nije izdala vodnu dozvolu preduzeću “Tehnoput” doo Podgorica za njihovu asfaltnu bazu, jer ovo preduzeće nije ispunilo sve zakonske uslove neophodne za dobijanje takve dozvole za predmetni objekat.

"Prema ovom Zakonu, asfaltna baza se smatra objektom koji bi mogao imati značajan uticaj na zagađenje voda, stoga su propisani strogi kriterijumi za izdavanje dozvola. Nakon dobijanje negativne odluke Uprave za vode, kompanija “Tehnoput” nije podnijela nikakve nove zahtjeve u pokušaju da dobije vodnu dozvolu", navode u saopštenju.

Dodaju da Uprava za vode nastoji da bude dosljedna i transparentna u primjeni zakona i propisa o vodama, sa ciljem efikasnog upravljanja vodnim resursima u dijelu svojih nadležnosti.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније