Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V. [ Mina-biznis ]

07. 10. 2016. 13:24 >> 13:04
1

VUJOVIĆ TRAŽI

Skinuti oznaku tajnosti s tendera za Buljaricu

Zamjenik predsjednika Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, Vujica Lazović, trebalo bi da donese rješenje o ukidanju tajnosti podataka kod tendera za Buljaricu, kako bi se odagnale sumnje u vezi zakonitosti tog postupka, ocijenio je potpredsjednik Vlade Milorad Vujović.

 

Vujović je u saopštenju naveo i da bi rukovodilac cjelokupnog postupka, nekadašnji savjetnik premijera, a sadašnji guverner Centralne banke, Radoje Žugić, trebalo javno da obrazloži postupak procjene vrijednosti nepokretnosti obuhvaćenih tenderom.

“Javni poziv za međunarodni tender nije usklađen sa Odlukom o planu privatizacije za ovu godinu i sprovodi se bez utvrđivanja namjene, uslova i načina korišćenja tog prostora kroz izradu i donošenje planskih dokumenata”, dodao je Vujović.

Prema njegovim riječima, tom odlukom nije bila predviđena prodaja privatnih nepokretnosti i pod zabilježbom sudskih i upravnih postupaka.

“Aktuelni medijski navodi o nepravilnostima u postupku valorizacije lokaliteta Buljarica samo su potvrda svih mojih ranije izrečenih navoda u sredstvima javnog informisanja”, tvrdi Vujović.

On je saopštio da je u Izvještaju o rezultatima tog međunarodnog tendera, koji je Tenderska komisija usvojila 30. septembra, utvrđena formalna ispravnost jedino pristigle ponude.

“Ako se zna da je kvaziprincip svih naših privatizacija da investitor mora biti of šor komapanija koja traži državnu garanciju, ovom fenomenu dodata je još jedna karakteristika. Žugić, rukovodilac cjelokupnog postupka, neće biti uključen u finalnoj fazi tenderske procedure, kada će biti konačno razmotrena ponuda”, ocijenio je Vujović.

On je dodao da je već sada izvjesno da se radi o pokušaju izbjegavanja eventualne odgovornosti, jer je Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije, na čelu sa Lazovićem, prenio sva ovlašćenja u vezi tog postupka na Tendersku komisiju.

“U ovom kontekstu, svojevremena izjava Žugića da je projekat na Buljarici jedan od najtransparentnijih projekata, pored one o nenaplativosti poreskog duga, najbolja je potvrda nesavjesnosti i nova potvrda sumnji u ispravnost tog postupka”, kazao je Vujović.

On je ponovio da mu nijesu dostavljeni materijali sa sjednice Vlade, koji se odnose na nacrt tenderske dokumentacije za valorizaciju lokaliteta Buljarica, izvještaj o radu Tenderske komisije i potpune informacije o prevodu prava raspolaganja na nepokretnostima sa opština Budva i Bar na Vladu sa eventualnim zaključcima i preporukama.

Prema pisanju medija, u Izvještaju o rezultatima međunarodnog tendera za valorizaciju Buljarice se navodi da je kompanija CDC International Corporation (CDCIC) sa Kajmanskih ostrva ponudila za kupovinu 4,8 miliona kvadrata zemljišta u Buljarici 108 miliona eura.

Kompanija CDCIC ponudila je zakupninu od 2,06 eura po kvadratu godišnje za dio obale u zoni morskog dobra i 1,77 eura po kvadratu akvatorijuma godišnje.

CDCIC je registrovana kao of-šor firma na Kajmanskim ostrvima 2. septembra 2004. godine, a njen direktor i pravni zastupnik je Halil Butros El Šoli. U ime CDCIC ponudu je podnijela ovlašćena osoba Maja Đurović koja ima prebivalište u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније