Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

16. 06. 2017. 17:48 >> 17:21

AMERIČKA PRIVREDNA KOMORA

"Vlada nije konsultovala biznis zajednicu"

Vlada prilikom kreiranja Fiskalne strategije Crne Gore, sa mjerama koje drastično utiču na poslovanje svih kompanija u državi, nije blagovremeno konsultovala biznis zajednicu, zbog čega je njihov krajnji efekat neizvjestan, smatraju u Američkoj privrednoj komori (AmCham).

Predstavnici AmChama smatraju da je nedostatak blagovremene konsultacije donosioca odluka sa poslovnom zajednicom najveća biznis barijera u Crnoj Gori danas.

„Neke od mjera koje su predviđene Fiskalnom strategijom trebalo bi da stupe na snagu već 1. jula, što je sa aspekta prilagođavanja biznisa novonastalim mjerama, tehnički gotovo nemoguće, i u suprotnosti je sa osnovnim načelima predvidljivosti i planiranja poslovanja“, navodi se u saopštenju AmChama.

Oni smatraju da je rast poslovanja u sivoj zoni očekivana posljedica najavljenih mjera imajući u vidu značajan rast pojedinih akciza predviđenih tim setom mjera.

„Za očekivati je rast cijena proizvoda pogođenih rastom akciza, što će u slučaju pojedinih proizvoda proizvesti da oni budu najskuplji u regionu. Razlika u cijenama ovih proizvoda u odnosu na region uticaće na porast prekogranične kupovine i nelegalne trgovine, čime država gubi i po osnovu prihoda od akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV)“, objasnili su iz AmChama.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da i kada je postojao pozitivan fiskalni efekat povećanja akciza na određene robe, on je trošen na primjenu mjera za suzbijanje porasta sive ekonomije koja prati taj rast akciza.

„Imajući u vidu da ovog puta biznis zajednica nije konsultovana u procesu kreiranja Fiskalne strategije, smatramo da je krajnji efekat seta predstavljenih mjera neizvjestan i zavisi od velikog broja činilaca koji su ovom momentu nepoznati. Pravovremeno uključivanje i konsultovanje biznis zajednice, prilikom izrade ovog dokumenta, dovelo bi do toga da mjere budu primjenljivije u praksi, pa bi i pozitivni efekti na budžet Crne Gore bili izvjesniji“, ocijenili su iz AmChama.

Oni smatraju da nije moguće ostvariti željeni ekonomski rast bez adekvatnog poslovnog ambijenta koji podrazumijeva veću involviranost biznis zajednice u oblikovanje mjera koje na nju utiču, a posredno i na sve crnogorske građane.

„Upravo zbog toga, AmCham ulaže značajne napore kako bi se ostvarila pravovremena i kontinuirana komunikacija na relaciji državna uprava-biznis zajednica, u vezi sa svim pitanjima od značaja za poslovni ambijent u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

AmCham konstantno ukazuje na značaj predvidljivog i transparentnog poslovnog ambijenta, jer je samo takav ambijent garancija zadržavanja postojećih investitora, ali i privlačenja novih.

„Izvještaj Amchama o poslovnom ambijentu za prošlu godinu sadrži i podatak da su važeće poreske stope identifikovane od strane kompanija članica kao jedan od najprivlačnijih elemenata poslovanja u Crnoj Gori“, rekli su iz AmChama.

Zato, kako su rekli, brine izostanak blagovremenog uključena predstavnika biznis zajednice u proces kreiranja mjera predviđenih Fiskalnom strategijom od ove do 2020. godine.

„Za sve biznis subjekte od izuzetnog značaja je blagovremena informisanost o eventualnim promjenama iz domena poreske politike, kako bi kompanije imale dovoljno vremena da svoje poslovanje i planove prilagode novonastalim okolnostima“, navodi se u saopštenju.

AmCham ostaje posvećena unaprijeđenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

„S tim u vezi, pozivamo na blagovremenu i kontinuiranu saradnju biznis zajednice i državne uprave“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније