Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

10. 07. 2017. 08:04 >> 08:39
1

DOBIJENI IZVOZNI BROJEVI

Meso i jaja iz CG na evropskim trpezama

Dobijeni EU izvozni brojevi omogućiće crnogorskim proizvođačima da plasiraju proizvode na veliko evropsko tržište, a samim tim steknu konkurentsku prednost u odnosu na druge regionalne proizvođače kojima nije odobren izvoz u zemlje Evropske unije, ocijenili su vlasnici i predstavnici crnogorskih kompanija kojima su nedavno dodijeljeni EU izvozni brojevi.

Odlukom Evropske komisije od 26. juna izvozne EU brojeve dobile su klanice, „Meso-prometa“ i „Goranovića“, kao i tri mesne industrije „Goranović“, „Mesopromet“ i „Gradina kompani“ i dvije farme za proizvodnju jaja, koje posluju u okviru preduzeća „Rebracommerce“ i „Alkoset“. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović je krajem juna ocijenio da dobijanje EU izvoznih brojeva znači novi iskorak crnogorske poljoprivrede u daljem unapređenju standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane i daljem usaglašavanju sa standardima EU.

Izvršni direktor Mesne industrije „Goranović“ Đorđije Goranović naveo je da dodjela EU izvoznog broja za tu kompaniju predstavlja potvrdu kvaliteta kompanije u cjelosti, usaglašenosti tehnoloških postupaka sa standardima koji važe u EU i visokog nivoa bezbjednosti i kvaliteta proizvoda.

"Dodjela EU broja takođe je i potvrda opravdanosti dinamič- nog investiranja u proizvođačke kapacitete naše kompanije", kazao je Goranović Pobjedi.

On je naglasio da je nikšićkoj kompaniji ,,Goranović“ dodijeljen EU izvozni broj za dvije fabrike, i to za fabriku za proizvodnju finalnih proizvoda od mesa i fabriku za klanje žive stoke, primarnu obradu i skladištenje mesa.

"EU izvozni brojevi nam omogućavaju plasman proizvoda na veliko evropsko tržište, a samim tim smo stekli prednost u odnosu na regionalne proizvođače kojima nije odobren izvoz u zemlje EU", rekao je Goranović.

On očekuje da će proizvodi iz proizvodnog programa kompanije ,,Goranović“ naći mjesto na tržištu nekih zemalja EU.

"A među njima i proizvodi koji imaju svoje specifičnosti i to im daje konkurentsku prednost na tržištu", kazao je Goranović.

Prema njegovim riječima, nije bilo jednostavno dostići standarde za dobijanje EU broja.

"Bila su potrebna, između ostalog, velika ulaganja, osposobljavanje kadrova i uvođenje sistema i standarda. Uporedo sa ovim aktivnostima, jačale su državne institucije koje imaju nadzorni i savjetodavni karakter, usaglašavane su zakonske regulative sa EU, jačali su kapaciteti laboratorija", izjavio je Goranović. On je naglasio da su posebnu ulogu imali Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.  Kao rezultat svega navedenog, proizvodi, čija je proizvodnja u Crnoj Gori bila nezamisliva prije dvadeset godina (čajna, budimska, šunkarica i još stotinu drugih proizvoda iz našeg asortimana) sada dobijaju vizu za Evropu", navodi Goranović.  

Izvršni direktor i vlasnik bjelopoljske kompanije ,,Meso-promet“ Hilmija Franca smatra da dobijanje izvoznog broja za tu kompaniju predstavlja iskorak u daljem unapređenju poslovanja, standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane.

"Dobijeni izvozni broj predstavlja garanciju kvaliteta i bezbjednosti hrane za izvoz, kao i značajnu garanciju i konkurentsku prednost za izvoz u zemljama regiona. Sa ovom dozvolom kompanija `Meso-promet` dobija jedno novo tržište koje je vrlo razvijeno i gdje mi moramo pokazati šta znamo i koliko možemo uraditi u ovom poslu", kazao je Franca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније