Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 04. 2020. 11:40 >> 12:24

MIHAJLOVIĆ PROCJENJUJE

Subvencije za zarade koštaće državu oko 20 miliona

Redovni professor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i predsjednik Saveza ekonomista Božo Mihailović za Radio Crne Gore ocjenjuje da je paket ekonosmih mjera, koji je Vlada predložila, realan i obuhvata ono što je najpotrebnije privredi i građanima u ovom trenutku.

Smatra da će samo za subvencije za zarade trebati 20-tak miliona eura. Ne očekuje da će olakšice za struju ugroziti poslovanje Elektroprivrede.

U ponedjejak premijer Duško Marković razgovaraće sa ekonomskim ekspertima o predloženim mjerama za podršku privredi i građanima. Juče su o radnoj verziji razgovarali socijalni partneri, a sredinom naredne nedjelje dijalog u Skupštini sa predstavnicima poslaničkih klubova.

Paket ekonomskih mjera, o čemu su pregovori počeli juče, prema riječim Mihailovića je socijalni i privredni.

Vodi se računa, kaže, o najugroženijim domaćinstvima, ali i privrednim aktivnostima i preduzetništvu, odnosno stvaranju uslova za nova zapošljavanja.

“Ne samo da se vodi računa o postojećim zaposlenima, nego i o novom zapošljavanju, što treba da bude pokretačka snaga u ovim uslovima, a posebno nakon epidemije. Ovdje će biti vrlo važna uloga Investiciono-razvojnog fonda, koji u narednom periodu treba da kreira nove kreditne linije za podršku privredi”, naglasio je Mihailović.

Predložene olakšice za zarade, smatra Mihailović, vjerovatno neće zadovoljiti poslodavce i zaposlene, ali će, kaže, uticati na rashodnu stranu budžeta.

“Ta cifra može da se, u jednoj najgrubljoj računici kreće sada 20-tak miliona eura. Međutim, do precizne cifre će se doći onda kada se dobiju podaci od nadležnih organa za sve kategorije koje budu obuhvaćene olakšicama”, navodi profesor Mihailovića.

U predloženom paketu su i subvencije za račune za električnu energiju, kako privredi, tako i naugroženijim domaćinstvima.

To je dobro, poručuje Mihailović za građane i privredu. Optimista je i kada je riječ o poslovanju energetskog sektora.

“S obzirom na poslovne rezultate koje su ostvarili u minule dvije godine neće to biti posebno opterećenje da bi moglo da ugrozi njihovu djelatnost”, ocjenjuje profesor.

U paketu ekonomskih mjera predviđena je i podrška poljoprivredi, što je smatra Mihailović, dobro u periodu kada počinje sjetva, ali i šansa za uvezivanje proizvođača i trgovinskih lanaca.

“Da poljoprivrednici znaju da će biti otkupljeno ono što proizvedu po fer cijenama s obzirom na umanjenu djelatnost turizma kao cjeline”, zaključio je profesor Mihailović.


Biljana Radosavović, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније