Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 03. 2021. 12:17   >>  12:18 2

RABRENOVIĆ PORUČIO

Mojkovčani neće dozvoliti gradnju "rudnika smrti"

Povodom informacije da se u Mojkovcu otvara rudnik olova, cinka i bakra Brskovo, potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore Jovo Rabrenović kazao je da Mojkovčani i svi ostali zdravorazumski ljudi neće dozvoliti da se u toj opštini gradi “rudnik smrti”.

Švajcarska rudarska kompaniija „Tara Resources“ namjerava da pokrene novi rudnik cinka, olova i bakra u Mojkovcu, saopšteno je juče iz te kompanije. Očekivana investicija izgradnje, kako su naveli, iznosi oko 150 miliona eura, a rudnik će generisati oko 450 novih radnih mjesta i to dugoročno.

“Šokantno zvuči vijest da se namjerava uskoro krenuti u ponovno otvaranje Rudnika olova, cinka i drugih teških metala Brskovo, nadomak Mojkovca. Novo jalovište bi bilo tačno na mjestu gdje se Bjelojevićka rijeka uliva u Taru. U pitanju je teren gdje se gradi ski-centar Žarski, što znači da bi se ne samo odmah ostalo bez ski-centra već bi umjesto planiranog napretka i progresa Mojkovac zahvatila rijeka mulja i otrova olova, cinka i drugih teških metala”, navodi se u saopštenju.

Prema javno dostupnim i objavljenim informacijama, dodaje Rabrenović, sadašnja ekspertska vlada je preduzeću “Brskovo Mine” dozvolila da prave površinske kopove.

“Što znači da će na taj način da poskidaju sve što je priroda stvorila i da to izvezu i za sobom u narednih petnaest godina ostave hiljade tona najkancerogenijeg materijala da se potocima i rijekama spušta do Tare, a onda dalje livadama i njivama ekološke države Crne Gore. Je li to stvarni plan i zadatak Minstarstva za kapitalne investicije i da li ministar uopšte zna da je Mojkovac u državi u kojoj je on dobio vlast i da li je ova obnova “rudnika smrti” zahvalnica za dobijene glasove u ovom dijelu Crne Gore”, kazao je on.

On je poručio da ako se taj plan sprovede u djelo više neće postojati  turizam, organska poljoprivreda, stočarstvo na sjeveru.

“Postavljamo pitanje kako je firma “Brskovo Mine”, dobila proširenje plana eksploatacije i to do nivoa da je planirano da se proširi predviđena zona eksploatacije i da se uđe u zonu nacionalnog parka i rijeka koje se slivaju u Taru, a koja je pod zaštitom UNESCO-a. Nestvarno zvuči benevolentan i pomirljiv stav predstavnika Nacionalnih parkova Crne Gore koji su spremni da dozvole da se ovako nešto razarajuće i destruktivno napravi u srcu sjevera Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

On je pitao ko hoće novo groblje u podnožju Bjelasice.

“ Zar nije bilo dovoljno žalosti u tom gradu prouzrokvanih upravo tim rudnikom Brskovo i otrovnim muljem koji je prolazio kroz grad i sakupljao se u samom njegovom podnožju. Zar sad kad je izvršena puna revitalizacija područja koje je nekad pokrivalo Jalovište neko želi da iz Podgorice ili Beograda određuje sudbinu Mojkovčana”, zaključio je Rabrenović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније