Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

23. 09. 2021. 14:06 >> 14:19
2

DEMOKRATE PORUČILE

Ekološka rekonstrukcija TE nema alternativu

Ili će država uložiti 54 miliona u ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja, koja će zadovoljiti evropske standarde ili ćemo uvoziti 100 miliona eura električne energije godišnje, saopštila je Demokratska Crna Gora.

Bojan Krvavac, iz pljevaljskog odbora Demokrata, ocijenio je da su oni koji se protive ekološkoj rekonstrukciji TE protiv Pljevalja.

"Ovih dana smo svjedoci raznoraznih tumačenja i političko-ekspertskih analiza u vezi sa opstankom i daljim radom TE Pljevlja. Ono što sa ovog mjesta možemo reći da igranja sa egzistencijom radnika energetskog kompleksa u Pljevljima, kao i sa sudbinom cijelog jednog grada koji je u potpunosti vezan za funkcionisanje energetskog sektora, neće i ne smije biti", rekao je Krvavac.

Napominje da je apsolutno svima jasno da proizvodnja električne energije iz uglja nema neograničenu budućnost.

"Međutim, ekološka rekonstrukcija TE, kao i funkcionisanje iste, čime bi se direktno obezbjedila stabilnost energetskog sektora u državi na duge staze, definitnivno nemaju alternativu. Čini se da pojedine strukture u Crnoj Gori prelako preko usta prevaljuju činjenicu o eventualnom gašenju Termoelektrane Pljevlja, koja bi ukoliko ne dođe do ekološke rekonstrukcije, bila praktično izvjesna", rekao je Krvavac.

Nejasno je, kaže, kako neko može tako nonšalantno da dovodi u pitanje direktnu egzistenciju više hiljada porodica, a indirektno opstanak cijele jedne sredine, koja je decenijama unazad bila energetski i privredni stub države Crne Gore.

"Pa valjda su Pljevlja zaslužila da se zahvaljujući ekološkoj šteti koju su naši građani trpjeli decenijama unazad, zahvaljujući milionima koji su se slili u državni budžet iz Pljevalja, danas djelimično vrati uloženo kroz eko-rekonstrukciju, kojom bi se praktično kupila decenija za sprovođenje pravedne tranzicije i diversifikacije djelatnosti energetskih giganata u Pljevljima. Ekonomska računica je prilično jasna. Ili će država uložiti 54 miliona u ekološku rekonstrukciju, koja će zadovoljiti evropske standarde ili ćemo uvoziti 100 miliona evra električne energije godišnje. Dakle 54 miliona za deset godina rada TE Pljevlja ili milijarda uvoza električne energije u sljedećih deceniju. Da ne pominjemo da bi finansije opštine Pljevlja bile svedene na prosjački štap zahvaljujući ukidanju ekološke naknade, poreza na nepokretnost, koncesionih naknada", rekao je on.

Nejasno je, kaže, kako neko pored ovako egzaktnih podataka, pored nepostojanja zamjenskih postrojenja kojim bi se nadomjestilo stabilnih 50% proizvodnje električne energije u državi, krenuo u avanturu neodobravanja ekološke rekonstrukcije istovremeno stavljajući na kocku živote zaposlenih kao i biološki opstanak sredine koja je toliko dala Crnoj Gori u ekonomskom, privrednom i finansijskom smislu.

"Naposletku, smatramo da se budućnost rada energetskog kompleksa u Pljevljima najviše tiče nas Pljevljaka, pa se samim tim ovako krucijalne odluke moraju donositi uz uvažavanje mišljenja građana Pljevalja, predstavnika zaposlenih u energetskom sektoru, relevantnih sindikata, predstavnika političkih partija, jer ukoliko se se sprovede skrivena agenda koja se krije iza nekih nepotpisanih saopštenja, bojim se da je egzistencija našeg grada pod ogromnim znakom pitanja", rekao je Krvavac.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније