Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

22. 10. 2021. 21:46   >>  21:55 8

Đukanović: Podnijeću krivičnu; Sekulić: Perunović u konfliktu interesa

Ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja nema alternativu, poručio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović, u emisiji “Okvir”, na TVCG. I ostali učesnici emisije poslanica DPS-a i bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kao i državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović poručili su da je taj projekat nužan za energetsku stabilnost Crne Gore. Đukanović je međutim najavio novu krivičnu prijavu protiv bivših predstavnika Vlade CG zbog posla oko ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja.

“Nema toga stručnjaka na planeti koji će da saopšti da se ta ekološka rekonstrukcija mogla da uradi za 54 miliona eura. Ali je bivše rukovodstvo EPCG po direktivi ili gospođe Sekulić ili premijera ili predsjednika uplatilo 10 miliona eura avansno”, naveo je Đukanović i poručio da rekonstrukcija nema alternativu.

Đukanović je ponovio da je neophodno raditi rekonstrukciju TE Pljevlja, kako bi joj se produžio rok rada.
Sekulić je kazala kako smatra da crnogorska energetika treba da kreće iz Pljevalja.

“Naša TE je u takvoj pogonskoj spremnosti da ona može da radi još 30 do 40 godina”, navela je Sekulić i dodala da je u tom smislu potrebna ekološka rekonstrukcija.

“Ako ne dođe do ekološke rekonstrukcije to će EPCG koštati neuporedivo više nego ekološka rekonstrukcija”, saopštila je Sekulić. Ona je podsjetila da je kroz taj projekat predviđena i toplifikacija Pljevanja.

“Mislim da je ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja isplativa”, navela je Sekulić.
Perunović je naveo da je ekološka rekonstrukcija mora biti urađena, te da ona rekonstrukcija o kojoj se priča nema veze sa emisijom CO2.

“CO2 krediti su nešto čija cijena raste svaki dan”, upozorio je Perunović.

“Ugovor koji je potpisan za 54 miliona eura, ne možemo govoriti o tome, trebalo je provjeriti taj ugovor, mi zadate parametre za taj novac ne možemo da dostignemo”, naveo je Perunović i podsjetio da je prethodna vlast već platila 10,8 miliona eura avansno.

“Mi svakako gledamo ekološku rekonstrukciju kao nešto se mora uraditi da bi TE nastavila da uradi kao jedini objekat koji nama obezbjeđuje stabilno snabdijevanje strujom”, kazao je Perunović.

Sekulić: Perunović u konfliktu interesa

Poslanica DPS-a i bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović u konfliktu intresa, jer kao javni funkcioner prima i naknadu u državnom preduzeću EPCG.

Sekulić je u emisiji “Okvir2”, rekla da je Perunović u konfliktu interesa, jer je prima naknadu i u EPCG.

“Evo vam ga ugovor o djelu vodite komisiju, primate mjesečno naknadu, vodite se kao uposlenik. A da li vi znate da ste u potpunom konfliktu interesa”, pitala je Sekulić i objasnila šta zakon predviđa.

“Zakon o sprečavanju konflikta interesa kaže da javni funkcioner ne smije da pruža usluge niti da ima ugovor sa javnim preduzećem”, navela je Sekulić i pitala Perunovića da li govori kao javni fukcioner ili kao uposlenik EPCG.

Perunović je odgovorio da nije znao da je u konfliktu interesa i ako to bude tako, poručio je da je spreman da odgovara.

“Bolje da se vi pozabavite vašim ugovorima od 25.000 i 22.500 eura mjesečno za konsultantske ugovore advokatima koji su nama dali katastrofu u energetskom sistemu. Da ja sam član komisije i ja sam ponosan na to. Ako sam prekršio zakon ja sam tu da odgovaram”, poručio je Perunović.   


Đukanović: Uradićemo sve da ne dođe do poskupljenja struje

Rukovodstvo EPCG će uraditi sve da ne dođe do poskupljenja struje, a ako se popravi hidrologija se može i garantovati, poručio je Đukanović.

“Trenutno Crnoj Gori ne prijeti kriza ili nestašica elektične energije, ali Crna Gora zavisi od hidrologije. Cijene na berzi električne energije su preko 200 eura za MW i u svakom slučaju moramo se truditi da radionalno trošimo struju”, kazao je Đukanović i dodao da se nada i da će se hidrološki uslovi popraviti.

On je naveo da TE radi punim kapacitetom.

“Zahvaljući TE mi trenutno imamo energetsku stabilnost u Crnoj Gori. Trenutno više proizvodimo nego što trošimo, ali treba biti oprezan”, poručio je Đukanović.

“Ako se nastavi ovako i poboljša hidrologija EPCG bi mogla od izvoza i da zaradi”, naveo je Đukanović.

On je kazao da je bilansima za 2022. EPCG već izvezli struje za prva tri mjeseca vrijednosti od 40 miliona eura.

“Nikada EPCG nije postigla bolju cijenu i mi smo već prodali 50 odsto viškova. To je ono što ćemo imati u januaru, februaru i martu”, kazao je Đukanović i dodao da akumulacije vode ne stoje dobre, ali se racionalnim korišćenjem održava stanje da je proizvodnja i dalje veća od potrošnje.

Kako navodi, nadaju se boljim hidrološkim uslovima.

“Mi ćemo sve uraditi da ne dođe do povećanja cijene električne energije, ako se popravi hidrologija to možemo da garantujemo”, kazao je Đukanović.

Poslanica DPS-a i bivša ministrica ekonomije Dragica Sekulić saopštila je da prema informacija kojima ona raspolaže stanje na akumulacionim jezerima je oko 60 MW sati ispod planiranih količina.

To je kako kaže oko devet miliona sredstava potrebnih da se te količine nadokande iz drugih izvora.

“Pred nama je sezona grijanja i bilo bi dobro znati da li su te nedostajuće količine već obezbijeđene i po kojim cijenama”, navela je Sekulić.

Koliko je novca na računima EPCG?

Sekulić je kazala da je sadašnje rukovodstvo na računu EPCG zateklo 85 miliona eura, plus 50 miliona EBRD banke za likvidnost.

Đukanović je kazao da je na dužnost stupio 19. marta i da su tada na računu zatekli manje od 50 miliona eura, a čitavoj EPCG grupi bilo je, kaže, preko 85 miliona eura.

Sekulić tvrdi da je na računima EPCG grupe bilo oko 96 miliona eura, u trenutku kada je novi menadžment preuzeo upravljanje.

Đukanović je kazao da EPCG trenutno ima oko 40 miliona eura.

Crna Gora ima stabilan energetski sistem

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović kazao je da Crna Gora ima stabilan energetski sistem.

Podsjetio je i da posljednjih 40 godina Crna Gora nema nijedan novoizgrađeni energetski objekat u vlasništvu države.

“Energetika je jedina i prava realna grana privrede koja treba Crnoj Gori da donese strašno velike benefite”, naveo je Perunović. On je kazao da je o tom pitanju potreban i društveni konsenzus.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније