Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Svetlana Vlahović, TVCG ]

24. 10. 2021. 15:50 >> 16:02
2

JEDNOSTAVNIJE I JEFTINIJE

Građani sve više plaćaju račune putem interneta

Pandemija je, u mnogome, uticala da građani sve više koriste digitalne servise za plaćanje računa, ali uglavnom su to i dalje mladi. Za one koji se dvoume, bankari kažu da je bezbjednost protoka osjetljivih informacija između klijenta i banke zagarantovana.

Podaci banaka pokazuju da ovu vrstu bankarstva koja je, kako kažu, komotnija, brža, jeftinija, u Crnoj Gori koriste najviše mladi.

"Aplikaciju koristi preko 35 000 fizičkih i pravnih lica što je u odnosu na ukupan broj korisnika u našoj banci zadovoljavajući podatak. Od ovog broja klijenata čak 70% je aktivno što znači da na dnevnom nivou obavljaju finansije kao i razne vrste platnih transakcija. Svi ovi korisnici putem aplikacije CKB GO na mjesečnom nivou obave preko 200 000 platnih transakcija", kazao je bankar CKB GO Miloš Milić.

’’Taj broj aktivnih korisnika eksponencijalno raste.Ako govorimo o konkretnim ciframa mogu reći da se 50% transakcija ili preko 60% obima platnog prometa odvija elektronski preko banke", saopštio je bankar Dušan Ivančević.

A prelomna tačka u tom procesu bila je upravo korona.

"Tokom pandemije ostvaren je porast čak od 95% obavljanja platnih transakcija putem CKB GO aplikacije u odnosu na period prije pandemije i bilježimo veliki porast prodaje digitalnih CKB GO servisa u iznosu od 60% procenata", istakao je Milić.

’’Svakako je pandemija uticala da se promijene navike svih pa tako i navike naših korisnika.Korišćenje veb aplikacija i aplikacija je postao imperativ usluga, pa se broj korisnika značajno povećao.Samo u godini kovid pandemije broj aktivnih korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva za fizička lica se povećao za 30%", tvrdi Ivančević.

Dok u bankama tvrde da je plaćanje telefonom jeftinije, građani to negiraju.

"Plaćanje preko CKB GO aplikacije u odnosu na plaćanje preko šaltera je čak do 50% povoljnije.Navešćemo jedan primjer recimo plaćanje putem šaltera iznosi 15 centi dok je plaćanje putem CKB GO aplikacije 12 centi što je 20 % povoljnije", ukazao je Milić.

"Izgubljeno vrijeme dolaska u banku i čekanja u redu svakako nema cijenu. Konkretno je za fizička lica najjeftinija transakcija 50 centi a 35 centi je ta transakcija obavljena elektronskim putem, kazao je Ivančević.

Građani, ipak, to negiraju.

’’Ne bih rekao da je jeftinije, što je ovako kontraintuitivno. Trebalo bi da bude jeftinije ali banke naplaćuju to iako to na neki način njima štedi novac i vrijeme i ostalo.Tako da možda bi se trebalo razmišljati da bude jeftinije pa možda bude i više korisnika.

"Nijesam primijetila da je jeftinije ali svakako mi je jednostavnije".

Iz banaka poručuju, za sve one koji se još dvoume, da mogu garantovati bezbjednost u protoku osjetljivih informacija između klijenta i banke. Sigurnost im je, kako kažu, najbitniji segment elektronskog bankarstva.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније