Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Dnevne ]

25. 10. 2021. 07:40   >>  07:41 1

STEVANOVIĆ

Bolje sestre žrtva vađenja šljunka iz Morače

Nova istraživanja koja su u toku pokazaće šta se desilo sa izvorom Bolje sestre, ali je izvjesno da je čovjek svojim djelovanjem uništio i Moraču i podzemne vode na teritoriji koja gravitira pomenutom izvoru.

To je za Dnevne kazao prof. dr Zoran Stevanović, jedan od svjetski najvećih stručnjaka u oblasti hidrogeologije, šef Centra za hidrogeologiju karsta na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, koji je zavrijedio nagrade univerziteta u Italiji i SAD, te UNESCO centra u Kini.

"Upravo su u toku dugo očekivana istraživanja koja treba da daju preciznije odgovore na ovo pitanje. Po svemu, nekontrolisano odnosno prekomjerno vađenje šljunka jeste osnovni uzrok, moguće ne i isključivi. Dokaza je više. Prije svega, spušteno je korito Morače za nekoliko metara, čime je njen tok ubrzan i smanjeno prihranjivanje priobalnih podzemnih voda u Grbavcima. Drugo, dokazano je opadanje nivoa vode u kopanim bunarima u Grbavcima za više od tri metra, a mnogi su i presušili u odnosu na period prije eksploatacije šljunka i otvaranja izvorišta. Treće, opitom trasiranja dokazana je veza podzemnih voda u Grbavcima sa vodama izvorišta Bolje sestre. Dakle, Morača nema direktni kontakt sa vodama izvorišta Bolje sestre, ali ima sa podzemnim vodama aluvijalne ravni u Grbavcima, a time indirektno i sa vodama izvorišta", kazao je Stevanović.

On je dodao da je na negative posljedice eksploatacije šljunka Regionalni vodovod Crnogorsko primorje ukazivao već godinama unazad, ali se situacija nažalost nije popravljala.

"Naprotiv, pad izdašnosti Boljih sestara se nastavio, dostižući kulminaciju u 2020, koja je srećom zbog pandemije prošla bez uobičajene ljetnje potrošnje", kazao je Stevanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније