Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Pobjeda ]

02. 11. 2021. 07:40 >> 07:41

EPCG

Na računu 38,7 miliona eura

Na računima Elektroprivrede (na dan 23. oktobar) je bilo 38,76 miliona eura, dok je nova uprava (EPCG) u trenutku preuzimanja kompanije (24. marta) zatekla na računima tog preduzeća 62,7 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz te državne elektroenergetske kompanije.

Predsjednik Odbora direktora EPCG je Milutin Đukanović, a izvršni direktor je Nikola Rovčanin.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Rudnika uglja, koje su dio EPCG grupe, Pobjeda nije dobila odgovore na pitanja koliko je novca novi menadžment ovih kompanija zatekao na računima u trenutku preuzimanja funkcija i kakvo je stanje trenutno.

EPCG je vlasnik ove dvije kompanije. Izvršni direktor CEDIS-a je Vladimir Čađenović, a predsjednik borda Rajko Radošević.

Izvršni direktor Rudnika je Milan Lekić, dok je na čelu Odbora direktora pljevaljske kompanije Dušan Janjušević.

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić je nedavno saopštila da su nova rukovodstva grupe – EPCG, CEDIS-a i Rudnika u trenutku preuzimanja funkcija na računima zatekla ukupno 96 miliona eura, odnosno da je samo na računu EPCG bilo 85 miliona eura, plus 50 miliona od EBRD za likvidnost.

“Sredstva EPCG, pored redovnih mjesečnih operativnih i investicionih aktivnosti, trošena su za isplatu dividende akcionarima u bruto iznosu od 30,83 miliona eura. Ta isplata je obavljena 16. jula. Takođe, troškovi uvoza električne energije u posmatranom periodu su znatno veći od planiranih, te je samo u septembru naša kompanija platila 15,15 miliona eura po osnovu uvoza energije u avgustu”, kazali su Pobjedi iz EPCG.

Na pitanje što se desilo sa kreditom, ugovorom sa EBRD vrijednim 50 miliona eura, koji je zaključen prošle godine, iz EPCG su naveli da je taj kredit otkazan.

“Kako je ugovoreni rok za korišćenje kreditnih sredstava istekao 30. aprila ove godine, a uzimajući u obzir činjenicu da do isteka datog roka naša kompanija nije koristila namjenski opredijeljena kreditna sredstva, kredit je istekom navedenog roka automatski otkazan, a troškovi koje je EPCG imala po osnovu rezervisanosti navedenog kredita iznosili su 565.448 eura “, rekli su iz EPCG.

Navedena kreditna sredstva bila su namjenski opredijeljena za održavanje likvidnosti usljed neizvjesnih vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom kovid-19.

“Sredstva iz navedenog kredita nijesu korišćena i jer u vrijeme njihove raspoloživosti nije postojala potreba za održavanjem tekuće likvidnosti kompanije”, pojasnili su iz EPCG.

Iz državne elektroenergetske kompanije saopštili su da je kompanija u prvih osam mjeseci ostvarila pozitivan rezultat poslovanja od 2,99 miliona eura.

“Taj rezultat je veći za 6,38 miliona eura ili 213 odsto od ostvarenog rezultata (gubitka od 3,38 miliona eura) iz uporednog perioda prošle godine”, istakli su iz EPCG.

Oni su dodali da su prihodi za osam mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 230,04 miliona eura i veći su za 31,2 miliona eura ili 14 odsto od ostvarenih prihoda u uporednom periodu prošle godine. Rashodi su bili 227,04 miliona eura i veći su za 24,84 miliona eura ili 11 odsto nego u istom periodu lani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније