Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ I. P. ]

26. 11. 2021. 10:52 >> 10:54
1

MFSS

Odbačen tužbeni zahtjev Adiko banke protiv Vlade

Arbitražni sud konstituisan u skladu sa pravilima Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) odbacio je sve tužbene zahtjeve koje je Addiko banka podnijela protiv crnogorske Vlade, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

"Arbitražni sud odbacio je navode Addiko banke da Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure iz 2015. godine, s izmjenama i dopunama iz avgusta 2016, predstavlja povredu međunarodno-pravnih obaveza Crne Gore po osnovu Bilateralnog investicionog sporazuma između Austrije i bivše Republike Jugoslavije, čiji je Crna Gora pravni sljedbenik“, navodi se u saopštenju.

Pošto je utvrdio da ima nadležnost za rješavanje tužbenih zahtjeva koje je istakla Addiko banka, Arbitražni sud je u cjelosti odbacio sve zahtjeve i naložio banci da u roku od 30 dana Crnoj Gori nadoknadi 70 odsto troškova kojima je država bila izložena kako bi se branila u arbitražnom postupku.

„Crna Gora je Zakon o konverziji iz 2015. godine usvojila zbog ozbiljnih finansijskih teškoća sa kojima su se suočili građani Crne Gore usljed iznenadnog i finansijski nedostupnog porasta iznosa, koje je trebalo otplatiti po osnovu kredita u švajcarskim francima, nakon naglog skoka švajcarskog franka u odnosu na euro 2015. godine“, rekli su iz Ministarstva.

Arbitražni sud ICSID, koji je dio Svjetske banke, utvrdio je da Zakon o konverziji predstavlja opravdan i srazmjeran odgovor države Crne Gore, koja je kao cilj javne politike imala ublažavanje finansijskih teškoća, kojima su bili izloženi korisnici kredita u švajcarskim francima.

Imajući u vidu da je ovaj postupak sve do formalnog okončanja označen stepenom tajnosti interno, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja u ovoj fazi ne može da saopštava više detalja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније