Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

26. 11. 2021. 20:46   >>  20:58

MENADŽMENT PISAO KRIVOKAPIĆU

Gasi se Novi duvanski kombinat

Kompanija Grand lnternational FZ-LLC, vlasnik kompanije Novi duvanski kombinat AD Podgorica, odlučila je da prekine proizvodnju duvanskih proizvoda. O tome su pismom obavijestili premijera Zdravka Krivokapića. Ističu i da nijesu naišali na razumijevanje i podršku Vlade Crne Gore.

Kako se navodi u pismu koje potpisuje menadžer kompanije Grand International FZ-LLC Ahmad Ibrahim Hamdan kompanija je u procesu prestanka obavljanja svoje djelatnosti.

U pismu Krivokapiću Grand lnternational FZ-LLC navodi da još jednom želi da upozna Vladu i građane Crne Gore da su, kako su kazali, "u zadnjih pet godina investirali više od 25.000.000 eura za otvaranje fabrike za proizvodnju duvana sa najsavremenijom opremom, zaposlili više od 60 radnika kojima se redovno izmiruju zarade sa svim, po zakonu pripadajućim, porezima i doprinosima".

"Takođe, dali smo prioritet domaćim kompanijama da posluju sa Novim duvanskim kombinatom, pružili podršku uzgajivačima duvana davajući im besplatno sjeme, našu stručnu romoć, kao i vršili otkup cjelokupne proizvedene količine duvana. Ujedno smo i nekoliko puta povećavali otkupnu cijenu duvana, a sve u cilju poboljšanja poslovanja domaćih kompanija u Crnoj Gori i želje da što više zaživi proizvodnja duvana na teritoriji Crne Gore", navodi se u pismu.

Dodaju da uprkos naporima koje su uložili nijesu bili zadovoljni saradnjom sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima o čemu su, kako dodaju, u više navrata informisali resorno ministarstvo Crne Gore, ističući mogući prekid ovog vida saradnje.

"Razlozi su višestruki, među kojima posebno izdvajamo loš kvalitet proizvedenog sirovog duvana u listu. lzrazili smo želju da proširimo kapacitet otvaranjem pogona za primarnu proizvodnju duvana u vrijednosti investicije od 12.000.000 eura, čime bi dodatno zaposlili još najmanje 40 radnika", kazali su.

U pismu Krivokapiću iz kompanije Grand lnternational FZ-LLC dodaju da su investirali i izgradnju objekta gdje se nalaze prostorije za rad carinskih organa koji 24 časa prate rad u Slobodnoj zoni, sa svom potrebnom opremom, video nadzorom i kancelarijskom opremom.

Navode i da se poslovanje u Slobodnoj zoni, čiji je vlasnik i operater Novi duvanski kombinat, obavlja u skladu sa Zakonom o zaštiti imovine i lica, tako da je kako unutrašnji, tako i spoljašnji prostor Slobodne zone pokriven kamerama tj. video nadzorom i sistemom tehničke zaštite koja podrazumijeva 24-časovnu kontrolu pristupa zoni.

Ističu i da je Novi duvanski kombinat više puta bio predmet kontrole carinskih organa i Poreske uprave, nakon čega, kako su kazali, nijesu utvrđene bilo kakve nepravilnosti, niti date primjedbe.

"Takođe, bili smo i predmet kontrole međunarodne organizacije koja se bavi borbom protiv krijumčarenja cigareta - OLAF, koja je dala pozitivno mišljenje na naše poslovanje", navodi se u pismu.

Ističu i da Grand International FZ-LLC i mendžment Novog duvanskog kombinata nije naišao na razumijevanje i podršku od strane Vlade Crne Gore.

"Obraćajući se u više navrata zvaničnim dopisima i propratnom dokumentacijom, a u vezi naših budućih investicija, zainteresovanosti za otkup vlasničkog udjela države u Novom duvanskom kombinatu, unapređenje i razvoj proizvodnje duvana, rješavanja pitanja otpada, kao i nekih pitanja vezano za funkcionisanje Slobodne zone u skladu sa međunarodnim standardima, nijesmo dobili ni jednu povratnu informaciju, kao ni odgovor na bilo koje zvanično obraćanje. Nijesmo naišli na razumijevanje i kada smo bili zainteresovani za kupovinu linije za primarnu proizvodnju iz starog Duvanskog kombinata koja je bila vlasništvo Vlade Crne Gore, koja je istu prodala kompaniji van Crne Gore", navodi se u pismu.

Kažu da su za njih iznenađujuće i zabrinjavajuće bile i objave u crnogorskim medijima koji su ih, kako su kazali, predstavili kao kompaniju koja je pod sumnjom da se bavi nelegalnim aktivnostima.

"Ponašanje carinskih službenika u okviru Slobodne zone prema zaposlenima u Novom duvanskom kombinatu postalo je jako agresivno i neprofesionalno o čemu svjedoči i dopis koji je upućen vd direktoru Uprave prihoda i carine od strane izvršne direktorice Novog duvanskog kombinata, na koji smo do današnjeg dana ostali bez odgovora. Takođe, naglašavamo da carinski službenici koji nadgledaju Slobodnu zonu imaju 24-časovni nadzor, kako fizički tako i video, neograničen pristup i pregled svih kretanja materijala i proizvoda unutar i izvan Slobodne zone", kazali su.

Iz kompanije Grand International FZ-LLC navode da će sprovesti sve aktivnosti u skladu sa zakonskom regulativom vezano za prestanak obavljanja osnovne djelatnosti i ponuditi kvalifikovanim zaposlenima iz određene struke u Novom duvanskom kombinatu da mogu nastaviti sa radom u njihovim kompanijama u inostranstvu.

"Menadžment Novog duvanskog kombinata je za sve vrijeme svog poslovanja bio otvoren i kooperativan za saradnju sa svim nadležnim institucijama Crne Gore, međutim u budućem periodu ne planira nastavak investiranja pod prethodno navedenim uslovima. Za sve prethodno navedeno Novi duvanski kombinat raspolaže adekvatnom propratnom dokumentacijom. Poslije ove konačne odluke Grand International i dalje ostaje otvoren za razgovor sa predstavnicima Vlade Crne Gore za buduće aktivnosti unutar Crne Gore", zaključuje se u pismu Krivokapiću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније