Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

27. 11. 2021. 13:16 >> 13:17

PKCG

Predstavljene prilike koje nudi plava ekonomija

Rad na takozvanim plavim projektima pokazao je da se treba usmjeriti na podizanje kapaciteta dijela privrede koji pripada plavoj ekonomiji i ima potencijala da utiče na ukupni rast, ocijenila je vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

Ona je na konferenciji o pomorstvu, koju organizuje Pomorski fakultet Univerziteta Crne Gore povodom 62 godine od osnivanja u hotelu Cattaro u Kotoru, pohvalila ideju okupljanja institucija koje se u bilo kom segmentu bave plavom ekonomijom.

„Smatram da ovu konferenciju treba da iskoristimo kao priliku za bolje povezivanje te, na bazi toga, sinergetsko djelovanje u pravcu razvoja ovog segmenta ekonomije, koji sve više dobija na značaju na nivou regionalnih i ukupnih evropskih politika“, rekla je Drakić.

Drakić je, kako je saopšteno iz PKCG, navela da Privredna komora trenutno implementira pet projekata na ovu temu, više njih je uspješno završeno, a za neke nove se apliciralo.

„Dosadašnji rad na takozvanim plavim projektima pokazao je da se treba usmjeriti na podizanje kapaciteta unutar naše institucije, a i među dijelom privrede koja pripada plavoj ekonomiji i ima potencijala da utiče na ukupni rast baziran prije svega na inovacijama“, kazala je Drakić.

Ona je uputila i čestitku domaćinu povodom 62 godine uspješnog trajanja i rada Pomorskog fakulteta, ističući da je riječ o tradiciji vrijednoj dubokog poštovanja, kroz koju je ova obrazovovna ustanova stvarala uspješne kadrove, čiji je kvalitet prepoznavala i prepoznaje svjetska pomorska industrija.

Obraćanja povodom otvaranja konferencije imali su dekan Pomorskog fakulteta Špiro Ivošević, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, i Neda Ojdanić iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta.

Na otvaranju je govorila i direktorica Sektora za projekte u Privrednoj komori Tanja Radusinović, koja je ukratko predstavila insitituciju i projektne aktivnosti koje su u toku, a koje su podržali različiti programi finansirani uglavnom iz sredstava Evropske unije.

PKCG i Institut za moderne tehnologije Crne Gore su danas, u okviru konferencije, organizovali Forum plavog rasta i panel diskusiju na temu Razvojne prilike koje nudi ekonomija plavog rasta.

U okviru Foruma plavog rasta koji je ogranizovan u okviru drugog dana, a koji je vodila Marija Raspopović iz Privredne komore, predstavljeni su projekti, projektne aktivnosti i ostvareni rezultati u oblasti plavog rasta koje realizuju institucije i organizacije u Crnoj Gori, a sve u cilju boljeg povezivanja između različitih vrsta aktera i dalje saradnje među njima.

Ispred Privredne komore na Forumu se prisutnima obratila Sandra Perić, koja je predstavila projekat BLUEfasma, njegove ciljeve, dosadašnje aktivnosti koje su realizovane, postignute rezultate i aktivnosti planirane za naredni period.

Perić je najavila finalni događaj BLUEfasma projekta i završnu konferenciju projekta u Crnoj Gori koja će u junu naredne godine okupiti relevantne aktere iz zemlje i inostranstva.

“Intencija Privredne komore je da ovaj događaj bude organizovan kao dvodnevna konferencija, koja će se baviti svim pitanjima vezanim za more. To znači da će pored ribarstva i akvakulture, ovaj događaj obuhvatiti i teme kao što je saobraćaj, pomorstvo, marina turizam, turizam uopšte, ICT i inovacije u plavoj ekonomiji”, rekla je Perić.

Pored BLUEfasma projekta, Perić je predstavila i projekte Shipmentt, koji se tiče jačanja intelektualne svojine i procesa transfera tehnologija u sektorima zelene mobilnosti, i Blueair koji ima za cilj da ojača institucionalne kapacitete država i regiona jadransko-jonske oblasti u definisanju zajedničkog pristupa sprovođenju politike pametne specijalizacije u oblasti plavog rasta na makroregionalnom nivou.

Pored Privredne komore, u okviru Foruma plavog rasta i panel diskusije Razvojne prilike koje nudi ekonomija plavog rasta svoje projekte u oblasti plave ekonomije predstavili su Institut za savremene tehnologije Crne Gore, Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, Naučno-tehnološki park Crne Gore i Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis.

“Bluefasma je projekat osnaživanja inovativnih kapaciteta malih i srednjih preduzeća, pomorskih klastera i mreža u MED priobalnim područjima sa ciljem pružanja podrške cirkularnoj ekonomiji i plavom rastu u ribarstvu i akvakulturi”, navodi se u saopštenju.

Taj projekat teži da pokrene promjene u sektoru ribarstva i akvakulture mediteranskih ostrva i priobalnih područja pojačavanjem prilagođenosti praksi cirkularne ekonomije (CE). Projekat se odnosi na problem kontinuiranog transnacionalnog izazova iscrpljivanja prirodnih resursa i manjka inovacija u oblasti ribarstva/akvakulture i cirkularne ekonomije.

U okviru ovog projekta sprovedene su brojne aktivnosti. Jedna od značajnijih je pokretanje online platforme Bluefasma koja je dizajnirana da podstakne i razvije Bluefasma alate u toku trajanja ovog projekta. Očekuje se da će raspoloživa rješenja data putem platforme povećati sposobnost plavih aktera i ojačati transnacionalnu saradnju prema plavoj cirkularnoj ekonomiji.

Bluefasma se sprovodi od novembra 2019. godine, a realizuje u okviru prioritetne ose 1 – promovisanje inovativnih kapaciteta na prostoru Mediterana za razvoj pametnog i održivog rasta i finansira kroz Interreg Mediteranski program. Pridruženi partner PKCG je Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora, a planirano je da traje do juna naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније