Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

28. 11. 2021. 20:45   >>  21:47

ĆALASAN PORUČIO

Radna grupa da ispita svaku ponudu za konverziju

Neophodno je da radna grupa sastavljena od eminentnih, nezavisnih sudskih vještaka koju bi imenovao skupštinski Odbor za ekonomiju, budžet i finansije ispita svaku ponudu za konverziju kredita, kako od strane Adiko banke tako i od firme Hold Co East, kazao je advokat Dragomir Ćalasan. On je zastupao klijente koji su kod bivše Hipo banke uzeli kredite u švajcarskim francima. 

"Vidimo da je arbitražni sud odbacio navode Adiko banke da Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure iz 2015.godine, uz izmjene i dopune iz avgusta 2016.godine, ne predstavlja povredu međunarodnih pravnih obaveza, pa je u cjelosti odbacio sve zahtjeve i naložio banci da u roku od 30 dana Crnoj Gori nadoknadi 70 odsto troškova. Dalje se navodi da je Crna Gora usvojila zakon zbog ozbiljnih finansijskih teškoća kojima su se suočili njeni građani usled iznednadnog i nedopustivog porasta iznosa koje je trebalo otplatiti", izjavio je Ćalasan.

On je u saopštenju rekao da takav zakon predstavlja opravdan i srazmjeran odgovor Crne Gore. Detalje iz obrazloženja će, kako tvrdi, javnost saznati naknadno ali je već sada jasno da su protivnici usvajanja zakona dobili pravu lekciju iz finansijskog znanja, na koje su se godinama pozivali.

"Da ne bude zablude, ovaj zakon je pratila gomila polupismenih bankara i onih koji se tako predtstavljaju, kako u tadašnjoj Skupštini Crne Gore, tako u bankarskim krugovima. Na brojnim sastancima, na sjednicama Skupštine, preko sredstava javnog informisanja, na javnim raspravama svi oni su imali „ubjedljive argumente“ da je ovaj zakon suprotan drugim zakonima, da je neustavan, te da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Bila je podnesena ustavna žalba, koju je Ustavni sud argumentovano odbio", tvrdi Ćalasan 

On kaže da sada sa punim pravom proziva te iste „eksperte“ da "sada ponove svoje stavove koje su godinama zastupali". 

"Prvo Centralnu banka Crne Gore koja je sa svojim guvernerom od 2015.godine do sada bila protiv ovog zakona. To ne bi bilo važno da su svoju zakonsku obavezu vršili savjesno i profesionalno, a bili su dužni da se staraju o sprovođenju ovog zakona. Suprotno tome, sve su činili da se ovaj zakon ne sprovede, a sudovima su dostavljali takve podatke da bi se sadržaja stidjeli i studenti prve godine Pravnog fakulteta", poručio je Ćalasan. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније