Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

02. 12. 2021. 07:15   >>  07:16 1

PRIJEDLOG ANALITIČARA

Cijenu struje za KAP vezati za cijenu aluminijuma

Nijedna aluminijumska fabrika u Evropi pa ni KAP ne može imati isplativu proizvodnju sa cijenom električne energije iznad 45 eura po megavatsatu (MWh), koliko trenutno KAP plaća Elektroprivredi, saopštio je Pobjedi analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović.

On je istakao da evropske fabrike aluminijuma imaju dugoročne ugovore za kupovinu struje, koji im omogućavaju povoljniju cijenu od aktuelne na berzi.

Uprava Uniproma, vlasnika KAP-a, najavila je radnicima da će postepeno gasiti ćelije u elektrolizi do 15. decembra, zbog visokih cijena struje od 1. januara, kada im ističe ugovor o snabdijevanju sa EPCG.

Đukanović je pojasnio da se ugovori za povoljniju cijenu u odnosu na tržišnu sklapaju kada je cijena električne energije na tržištu bila puno visoka kao sada.

“Recimo, prošle godine cijena na tržištu bila je ispod 40 eura po MWh u Evropi, tako da ko je tada napravio desetogodišnji ugovor po nekoj takvoj cijeni može to da koristi. Međutim, ko nema te dugoročne ugovore, kao što nema KAP, i obnavlja ih svake godine mora da prati tržišnu cijenu, koja je sada vrlo visoka i ne znam kako će to riješiti”, rekao je Đukanović Pobjedi.

Ističe da je još veći problem ako EPCG mora da uvozi struju po većoj, a prodaje KAP-u po fiksnoj cijeni.

“Nijesam siguran da i jedna i druga strana imaju dovoljno stručnosti da usaglase cijenu struje, jer više vode računa o svojim interesima”, kazao je Đukanović, koji smatra da EPCG i KAP eventualno treba da se dogovore tako što će vezati cijenu struje za cijenu aluminijuma, ako već nije rješenje fiksna cijena od 45 eura.

Smatra da je u ovom trenutku aluminijumska industrija potrebna Crnoj Gori.

“Ne bih preporučio zatvaranje KAP-a, već održavanje aluminijumske industrije i eventualno ulaganje u povećanje proizvodnje”, kazao je Đukanović, koji prognozira povoljne trendove za ovu industriju u narednim godinama.

Upozorava i da će cijena struje biti najvjerovatnije relativno visoka zbog ograničenja proizvodnje iz termoelektrana.

“Moja je preporuka da se investira i u povećanje proizvodnje i u novi energetski izvor za KAP. Ne može se povećati primarna proizvodnja aluminijuma bez novog izvora energije, koji će biti makar dijelom namijenjen za Kombinat, recimo kao buduća HE Komarnica”, saopštio je Đukanović.

Iz Elektroprivrede su Pobjedi kazali da su, u skladu sa zakonom i ranijom praksom, više puta slali pozivno pismo Unipromu da definišu novi ugovor, a posljednje su uputili 29. novembra.

“Do sada nijesmo zvanično dobili nikakav odgovor na naš poziv “, rekli su iz EPCG.

Podsjetili su da po ugovoru isporučuju KAP-u MWh po 45 eura, a da je cijena na berzi dostizala i 400 eura za MWh, a sada je 250, odnosno da su ove godine uvozili struju po prosječnoj cijeni od 92 eura po MWh.

“Cijeneći važnost Uniproma za ekonomiju Crne Gore, EPCG je ponudila ostvarene mjesečne cijene na referentoj berzi, uz popust od 15 odsto i dodatnih pet odsto za redovnost u isplati, uz očekivanje da će u narednom peridu doći do stabilizacije tržišta električne energije “, rekli su iz EPCG.

Dodali su da se ovih dana struja za 2022. godinu može kupiti na Mađarskoj berzi po 150 eura po MWh, što bi značilo 120 eura za Uniprom. Podsjećaju da obavljaju posao od javnog interesa, da moraju da obezbijede sigurnu i stabilnu isporuku stanovništvu i državi, pa im je osnovni cilj da stabilno posluju.

Povoljan trend na tržištu aluminijuma i naredne godine

Đukanović je naveo da će se ovogodišnja cijena aluminijuma od 2.650 dolara po toni održati i naredne godine.

“Generalno, trend je povoljan ne samo za aluminijum nego i za ostale metale, pa ne bih preporučio obustavu proizvodnje”,rekao je Đukanović.

Podsjetio je da je lani zbog pandemije cijena pala na 1.425 dolara, a u septembru ove godine dostigla 3.100 dolara, što je najviši nivo od jula 2008.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније