Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

03. 12. 2021. 09:13 >> 11:06
2

SUDBINA KAP-A

Vračar: EPCG za dogovor, Dožić: Dajte ponudu

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspoložena je za pregovore s firmom Uniprom KAP, kako bi se došlo rješenja problema nastalog između dvije kompanije u vezi sa cijenom struje, rekao je glavni finansijski direktor EPCG Miro Vračar. Predstavnik Uniprom KAP-a Nebojša Dožić kaže da će na pregovore s EPCG-om kad god to kažu iz elektroenergetske kompanije.


Podsjećamo, prije nekoliko dana uprava KAP-a najavila je svojim radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u Elektrolizi, čak i mogući potpuni prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra zbog visokih cijena struje od 1. januara, kada im ističe postojeći ugovor o snabdijevanju sa EPCG.

Predstavnik Uniprom KAP-a Nebojša Dožić u Jutarnjem programu TVCG kazao je da do nedavno nijesu pomišljali na scenario gašenja proizvodnje, ali da su iznenađeni i zatečeni stavom EPCG.

On je poručio da će, ako i dalje ostane isti stav EPCG, biti prinuđeni da isključe ćelija planski.

"Mi smo polovinom godine poslali dopis EPCG i resornim ministarstvima, premijeru, u kojem tražimo da se postojeći ugovor koji je trebalo da traje još iduće godine produži za još pet godina kako bi mogli da planiramo proizvodnju i kako bi mogli da započnemo planirane investicijie", rekao je Dožić.

Dožić: KAP najbolji potrošač struje 

Tek nakon urgencije Uniprom KAP-a dobili su dopis od EPCG 29. oktobra, u kojem ih obavještavaju da žele da raskinu ugovor kraje ove, a ne krajem iduće godine.

Dožić kaže da je KAP najbolji potrošač struje na svijetu, a ne samo u Crnoj Gori: "Mi trošimo veliku količinu energije i danju i noću, istu količinu, ravna linija. Ne možemo se porediti sa CGES-om i CEDIS-om, koji kupuju energiju za balansiranje".

Glavni finansijski direktor EPCG Miro Vračar rekao je u Jutarnjem programu TVCG da su bili prinuđeni da pokrenu aktivnosti u dijelu cijena, kako bi se cjenovno usaglasili sa cijenama na berzi.

"Istina je da se KAP obratio dopisom u junu i tražena je garancija isporuke struje, u ugovorenoj snazi i po već ugovorenoj cijeni, što mi nijesmo da garantujemo. Niko u ovakvim okolnostima ne može garantovati cijenu za pet godina", rekao je Vračar.

Na pitanje kakva bi bila cijena električne energije za domačinstva, ako bi EPCG nastavila da struju isporučuje KAP-u po sadašnjoj cijeni, Vračar kaže da je nesporno da bi se te cijene morale odraziti na domaćinstva.

"Da bi zadržali cijenu domaćinstvima, mi moramo ostalim potrošačima, na svim naponskim nivoima, a posebno na nivou 110 kv, na koji je priključen KAP, povećati cijenu električne energije. Mi smo takvu ponudu, isto kao KAP-u, poslali svim potrošačima naponskog nivoa, iako ih ne možemo poistovjećivati", rekao je Vračar. 

Vračar: Špekulacije da bismo da preuzmemo KAP

Dožić je pozvao predstavnike EPCG da naprave ponudu, a Uniprom će se odrediti hoće li moći da je ispoštuju.

"Zbog nas ne želimo da se nikome drugome povećava cijena struje. Ako to nije interes Crne Gore i EPCG, nama ne treba niko da poklanja ništa", kazao je Dožić.

Komentarišući medijske navode da EPCG razmišlja o preuzimanju upravljanja fabrikom, čime bi garantovali isplatu zarada zaposlenima u naredna 24 mjeseca, Vračar kaže da su to špekulacije.

"Nikada EPCG nije izašla sa stavom da bi preuzimala ili upravljala KAP-om. Bila je jedna uporedna činjenica iz koje su možda preistekli takvi stavovi, da smo mi rekli da na gubitku po osnovu jedne mjesečne fakture, a po osnovu razlike u cijeni koja sada važi za Uniprom, i cijene sa tržišta, mi bi mogli sa tom razlikom da isplatimo 500 radnika", pojasnio je Vračar.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније