Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

05. 12. 2021. 12:50   >>  12:51

PKCG

Digitalna transformacija neminovna

Digitalna transformacija, od koje više nego ikad zavisi privredni razvoj, neminovna je promjena koju je lakše sprovesti uz međusobnu podršku i razmjenu znanja i iskustavai, ocijenjeno je na jednom od panela Konferencije o ekonomiji Montenegro 2021.

Direktor IEDC-a iz Bleda, Nenad Filipović, kazao je na panelu pod nazivom (Ne)spremni za digitalnu transformaciju, da su glavni razlozi za sprovođenje tog procesa to što biznis postaje brži, a turbulencije jače, što zahtijeva agilni pristup poslovnim procesima.

On je na konferenciji, koju je Privredna komora (PKCG) krajem sedmice organizovala u Bečićima, kazao i da stari modeli poslovanja onemogućavaju dolazak do novih vrijednosti.

Filipović je, govoreći o istraživanju koje se fokusiralo na (ne)spremnost kompanija u regionu za digitalnu transformaciju, naveo da je nedostatak svijesti o toj vrsti transformacije prisutan ne samo kod malih i srednjih preduzeća, već i u velikim preduzećima.

„Većina sagovornika se pogrešno fokusirala na riječ digitalna, a ne na transformaciju poslovnog modela stvaranja vrijednosti na drugačiji način nego ranije, zahvaljujući digitalnoj tehnologiji“, objasnio je Filipović.

Direktor Amplituda i moderator panela, Nenad Novović, rekao je da je digitalna transformacija ključna sintagma svuda u svijetu u posljednjih nekoliko godina.

„Ko će se baviti digitalnom transformacijom i ko će platiti taj proces ključna su pitanja o kojima treba razgovarati, kao i o razmjeni dobre prakse između zemalja regiona“, naveo je Novović.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, Predrag Nikolić, kazao je da su u većini slučajeva preduzeća na samom početku procesa digitalne transformacije.

„Radili smo istraživanje koje je pokazalo da je nivo svijesti o potrebi digitalne transformacije jako nizak. Mala i srednja preduzeća nijesu imala ideju o tome šta je digitalna transformacija, kako se sprovodi i koliko košta, a to je bilo mnogo prije koronakrize“, saopštio je Nikolić.

On je dodao da je Centar za digitalnu transformaciju formiran prije tri godine kako bi pomogao mala i srednja preduzeća u Srbiji da započnu ili nastavile put digitalne transformacijie.

Nikolić smatra da će IT industrija proći kroz transformaciju u budućnosti, kao i da će se do kraja 2024. godine 60 odsto platformi i online aplikacija raditi bez potrebe za kodom i uz vrlo malo programiranja.

„Zato će i IT stručnjaci morati da specijalizuju svoja znanja u skladu sa savremenim IT tehnologijama“, rekao je Nikolić.

Suosnivač i predsjednik uprave Scale focus i član uprave AIBEST, Plamen Tsekov, smatra da kompanije da bi bile uspješne moraju proći kroz digitalnu transformaciju.

„Ako se kompanija ne trasformiše, upašće u velike probleme. Oni koji ispadnu iz te trke biće neuspješni i teže će da prežive“, poručio je Tsekov.

Direktorica DIH Slovenija, Katja Mohar Bastar, kazala je da je korisno da se čuju iskustva regiona na polju digitalizacije, posebno o zelenoj digitalnoj temi.

Ona je predstavila digitalno inovacioni hab u Sloveniji, čija je misija digitalizacija malih i srednjih preduzeća kojima se pomaže putem četiri vaučera za digitalizaciju - za digitalnu strategiju, marketing, sajber bezbjednost i digitalne kompetencije, koje je do sada iskoristilo 2,3 hiljade kompanija.

„Potrebno je provjeriti stanje preduzeća, ali prije svega moramo da probudimo svijest o važnosti i benefitima koje donosi ovaj proces. To je prvi korak koji prethodi formiranju digitalnog ekosistema“, saopštila je Mohar Bastar.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније