Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

19. 12. 2021. 15:46 >> 17:11
16

ABAZOVIĆ

"Pejović prećutao sa kim je otvarao firme"

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović prećutao je sa kim je otvarao firme, saopštio je vicepremijer Dritan Abazović i pitao da li se novac izvlačio iz Kombinata aluminijuma kroz transakcije između tih kompanija ili se prenosio na neke nedavno otkrivene trastove.

Potpredsjednik Vlade je to kazao odgovarajući Pejoviću koji je juče kazao da Abazović pokušava da naruši njegov i kredibilitet Uniproma.

Abazović je kazao da je crnogorska javnost konačno upoznata sa tim da je Pejović otvarao pa brzo zatvarao kompanije u Londonu koje se tijesno vezuju za poslovanje sa Kombinatom aluminijuma.

“Angažovanje naših institucija, uz podršku partnera iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u vezi "nekih" poslova bivšeg režima, već daju rezultate u vezi transparentnosti poslovanja određenih firmi i pojedinaca”, naveo je Abazović u reagovanju.

Abazović je kazao da izgleda da je Pejović želio da izađe na Londonsku berzu bezmalo tri puta sa različitim kompanijama, koje je nakon nepune dvije godine, zatvorio zbog, kako i sam kaže, neaktivnosti.

“Citiram Pejovića: “Company house UK po automatizmu pokreće proces brisanja iz registra bilo koje kompanije koja u prethodnoj fiskalnoj godini nije ostvarivala promet preko računa.” Dakle, Pejović, sam sebe hvata u kontradiktornosti: kaže da je osnovao pa ugasio tri firme u tri različita vremenska perioda kako bi ih kotirao na berzi, a odmah nakon toga kaže da je su se te iste kompanije automatski brisale zbog neostvarivanja prometa preko računa”, kazao je Abazović.

On je naveo da je možda Pejović u Crnoj Gori navikao da posluje mimo računa, ali u Velikoj Britaniji baš i nema mjesta za takve transakcije.

“Nije samo Pejović gasio kompanije u Velikoj Britaniji. Pored tri pomenute kompanije iz Londona, u Crnoj Gori je ugasio nikšićku kompaniju Export-import VST trend III, podgoričke Uniprom cargo logistic, Uniprom, Adriatic alumina limited, Export import VST trend II, Alumroll, kao i budvansku firmu VIP hotel management and development. Dakle, ugasio je najmanje deset kompanija: tri u Velikoj Britaniji i sedam u Crnoj Gori”, precizirao je Abazović.

On je kazao da Pejović, uprkos njegovom pitanju, nije odgovorio na pitanje sa kim je 2017. godine otvorio firmu Adriatic alumina limited.

“Da mu pomognem, da osvježi sjećanje: tu kompaniju je osnovao sa gospodinom Milem Sekanićem. Upravo ta kompanija iz Londona bila je osnivač istoimene kompanije u Crnoj Gori, Adriatic alumina limited Podgorica, takođe osnovane krajem 2017. godine”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da su obje kompanije ugašene u aprilu 2019. godine, nepune dvije godine nakon osnivanja. Sve su prilike da Pejoviću, kako je kazao, osnivanje firme za učešće na berzi baš i ne ide od ruke.

“Takođe, Sekanić, partner Pejovića u londonskim poslovima, bio je izvršni direktor u istoimenoj crnogorskoj kompaniji. Interesantno je da je Sekanić u Crnoj Gori bio osnivač podgoričke kompanije Metal investments, koja Poreskoj upravi nije dostavila finansijske iskaze o poslovanju, a koja je registrovana na adresi Beogradska 10, na kojoj se nalazi hotel Ziya, u vlasništvu grupacije Uniprom”, kazao je Abazović.

On je naveo da bi bilo dobro kada bi gospodin Pejović odgovorio u kakvim je poslovnim odnosima sa Sekanićem i njegovim kompanijama, te da li su neke od ovih kompanija otvarane i zatvarane zbog evidentiranja “osjetljivih” poslovnih transakacija sa KAP-om, a zapravo su bile prikazivane kao neaktivne.

Abazović je kazao da, u očekivanju odgovora, priprema nova pitanja za Pejovića.

“Napomena: sljedećeg puta ću ga pitati ponešto o energiji”, zaključio je Abazović.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније