Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

21. 01. 2022. 18:40   >>  18:48

STIJOVIĆ

Poljoprivrednici da na pravi način iskoriste sredstva IPARD programa

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović pozvao je sve poljoprivredne proizvođače, privredna društva iz sektora prerade poljoprivrednih proizvoda da apliciraju za sredstva bespovratne podrške u okviru IPARD programa, u okviru kojeg je obezbijeđeno 7,25 miliona eura.

On je danas zajedno sa šefom Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Jingveom Engstorm na gazdinstvu korisnika IPARD programa Veska Markovića u Dobrskom selu na Cetinju, najavio raspisivanje dva javna poziva u okviru IPARD programa – M3: investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda, kao i M1: investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava.

"Današnjom najavom nastavka implementacije IPARD II programa šaljemo snažnu poruku da je ova Vlada nepovratno opredijeljena da u procesu evropskih integracija ispuni sve uslove koji su nephodni za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, a mi iz Ministarstva posebno želimo da to što je prije moguće učinimo u Poglavljima 11,12 i 13 za koja smo resorno nadležni", istakao je ministar Stijović, izrazivši zahvalnost na kontinuiranoj izdašnoj podršci EU, uz uvjerenje da će biti još snažnija u programskom periodu od 2021- 2027 godina.

Stijović je istakao porodicu Marković kao primjer uspješnih korisnika sredstava bespovratne podrške u okviru prvog Javnog poziva mjere M3, za investiciju u izgradnju objekta vinarije, nabavku opreme, izgradnju upojnog bunara i biološke jame.

kako ističu u Ministarstvu, gazdinstvo Markovića posjeduje vinograd površine 1,6 ha, i ugovorili su i drugi projekat u okiru trećeg Javnog poziva mjere M3 za investiciju u uređenje ekonomskog dvorišta i postavljanje solarnih panela.

Engstorm je potvrdio snažnu podršku Evropske unije Crnoj Gori u poljoprivrednom sektoru i pozvao poljoprivredne proizvođače da iskoriste prednost značajnog budžeta EU koji će se korisititi u 2022. godini za IPARD program u Crnoj Gori.

On je posebno pohvalio sve poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori za njihov naporan rad i uspjeh koji postižu uprkos izazovima usljed pandemije korona virusa i izazovima sa cijenama na tržištu poljoprivrednih imputa.

Šef odjeljenja za saradnju je naglasio da podrška Crnoj Gori u okviru IPARD II programa iznosi 39 miliona eura, ali da je to samo dio sredstava predviđenih za investicije, te da zajedno sa doprinosom Vlade Crne Gore i udjelom korisnika, zajednički napori mogli bi pokrenuti investiciju od više od 70 miliona eura.

Javni poziv za mjeru M3: Investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda biće raspisan 14. februara i trajaće 45 dana, a obezbijeđena je podrška u iznosu od šest miliona eura, za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata; nabavku opreme, mašina i uređaja; kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta predpristupne pomoći Evropske Unije (IPARD II program). Prihvatljivi troškovi kroz mjeru M3 kreću se od 40.000 - 1.500.000 eura.

I drugi poziv će trajati 45 dana, a obezbijeđena je podrška u iznosu od 1,25 miliona eura. Prihvatljivi troškovi za ovu mjeru kreću se od 10.000 do 500.000 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније