Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

12. 05. 2022. 13:08 >> 13:06

MAROVIĆ – ŠMID

Ekonomska saradnja sa Švajcarskom značajna za Crnu Goru

Dodatno jačanje bilateralnih odnosa između Crne Gore i Švajcarske je prioritet dvije države, posebno u oblasti ekonomske saradnje, imajući u vidu da je Švajcarska na drugom mjestu po direktnim stranim investicijama u Crnoj Gori, poručeno je sa sastanka potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa ambasadorom Švajcarske u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Ursom Šmidom.

"Crna Gora je zahvalna Švajcarskoj na značajnoj podršci tokom prvog talasa Covid-19 pandemije, a dodatno poboljšanje ekonomske saradnje je veoma važno za našu zemlju", kazala je Marović na sastanku.

Ambasador Šmid je zahvalio i na podršci Crne Gore kandidaturi Švajcarske u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dodao da ulaže napore za pokretanje političkih konsultacija sa Crnom Gorom.

"Švajcarska ima jaku ekonomiju i jako smo zadovoljni prisustvom švajcarskih kompanija u Crnoj Gori. Te kompanije ne posluju samo u oblasti nekretnina, već i u informacionim tehnologijama, kao i u oblasti proizvodne industrije", poručio je Šmid.

Marović je informisala Šmida da su reforme, posebno reforma pravosuđa, veoma izazovne i da zahtjevaju kvalifikovanu većinu u Parlamentu, te da je ova Vlada usmjerila sve napore na njihovo ostvarivanje.

"Imenovanje vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i ostale reforme u pravosuđu su prvi preduslov za ubrzanje integracija i jedan od najvećih izazova 43. Vlade u integracionom procesu", kazala je Marović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora značajno napredovala na putu evropskih integracija, koji traje već deset godina.

"I dalje postoje izazovi u oblasti vladavine prava, a posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, sa kojima tek počinjemo da se suočavamo, a upravo posljednja hapšenja predstavljaju određeni napredak u toj oblasti”, zaključila je Marović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније