Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ I. P. ]

15. 05. 2022. 12:28   >>  12:27 5

GRUPA UGOSTITELJA

Kroz bakšiš na računu do većih plata kuvara, konobara...

Grupacija ugostitelja pri Privrednoj komori (PKCG) je, da bi dodatno uvećala zarade zaposlenih, inicirala uvođenje kategorije service charge.


„To nije napojnica ili bakšiš, i ne isključuje je, već je to naknada za uslugu koja bi se obračunavala u određenom procentu na iznos fiskalnog računa“, objasnili su iz PKCG.

Sredstva sa te pozicje bi se koristila isključivo za uvećanje zarade svih zaposlenih - kuvara, konobara, spremačica, recepcionera, sa izuzetkom menadžmenta.

„Sve bi se dodatno preciziralo internim aktima u kojima bi se navelo da li će se ovaj dodatak na zaradu isplaćivati jednom ili dva puta mjesečno i slično“, dodaje se u saopštenju.

Iz PKCG su rekli da bi to pravo bilo opciono i poslodavci bi mogli da izaberu da li žele da svojim zaposlenima obezbijede dodatak na zaradu i na taj način postali konkurentniji na tržištu rada i za sebe obezbjedili kvalitetnu radnu snagu.

„Kako je kategorije service charge novina u Crnoj Gori, sve treba definisati kroz zakonodavni okvir i poreski tretman, kako bi koristi imala i država i zaposleni“, poručili su iz PKCG.

Iz PKCG su željeli da dodatno pojasne pojam odnosno kategoriju service charge, jer je, kako tvrde, nakon sjednice Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva, u javnosti došlo do miješanja tog pojma sa bakšišom odnosno napojnicom, što ta kategorija svakako nije.

Iz PKCG su kazali da je deficit kadra sa odgovarajućim znanjima i vještinama prisutan u skoro svim segmentima u turizmu.

Posebno je izražen problem nedostatka radne snage na sezonskim poslovima u turizmu i predstavlja jednu od biznis barijera.

„Bez kvalitetnog kadra nema razvoja turizma. Biznis traži ljude koji posjeduju znanja i vještine i koji su spremni i opredijeljeni da brzo uče i usvajaju nova znanja. Odlivu kvalifikovanog kadra u turizmu je djelimično doprinio i spori rast ličnih dohodaka“, zaključili su iz PKCG.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније