Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

17. 05. 2022. 12:41 >> 12:39

MONSTAT

Inflacija u aprilu 1,9 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su, u odnosu na mart, bile u prosjeku više 1,9 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene u aprilu su, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 11,2 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama goriva i maziva za motorna vozila, povrća, mlijeka, sira i jaja, odjeće, mesa, hljeba i žitarica, prevoza putnika drumom i usluga smještaja”, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cijene su u periodu januar-april, u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, u prosjeku bile više 8,3 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u aprilu u je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama prevoz 4,4 odsto, odjeća i obuća 3,1 odsto, hrana i bezalkoholna pića 2,9 odsto, restorani i hoteli 1,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,5 odsto, ostala dobra i usluge 0,3 odsto, zdravlje i rekreacija i kultura po 0,2 odsto, alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,5 odsto i komunikacije 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније