Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

21. 05. 2022. 10:37   >>  10. 06. 2022. 13:09

DONKEL RADOVANIĆU

Ogroman potencijal CG za privlačenje uspješnih kompanija

Crna Gora ima ogroman potencijal za privlačenje respektabilnih evropskih kompanija i investitora koji mogu iskoristiti njene kapacitete za širenje biznisa, kazao je ambasador Luksemburga u Crnoj Gori Filip Donkel.

Ambasador Donkel i predstavnici renomirane luksemburške kompanije Artec3D posjetili su Privrednu Komoru Crne Gore i razgovarali sa potpredsjednikom Pavlom D. Radovanovićem.

Kako je saopšteno iz PKCG, u fokusu sastanka bilo je unapređivanje ekonomske saradnje dvije zemlje, sa akcentom na investicione potencijale i mogućnost partnerstva na konkretnim poslovnim projektima.

"Ambasador Donkel istakao je da Crna Gora ima ogroman potencijal za privlačenje respektabilnih evropskih kompanija i investitora koji mogu iskoristiti njene kapacitete za širenje biznisa", navodi se u saopštenju.

Direktor kompanije "Artec 3D" Artiom Jukhin kazao je da su proširili svoje poslovanje na Crnu Goru i otvorili novu evropsku kancelariju u Baru, koja trenutno zapošljava 50 ljudi. Kancelarija će, kako je dodao, služiti kao centar za istraživanje i razvoj, a do kraja godine planira zapošljenje još 100 radnika.

"Kompanija Artec 3D osnovana je 2007. godine i globalni je lider na polju ručnih i prenosnih 3D skenera. Ona stoji na čelu razvoja inovativne, nagrađivane 3D tehnologije, čije glavne klijente čine najpoznatije svjetske kompanije iz više od šezdeset zemalja", navod se u saopštenju.

Predstavnici te kompanije istakli su da žele da iz Luksemburga na Crnu Goru prenesu svoj uspješan model poslovanja.

"Oni su kazali da Crna Gora, kao ekonomija koja se brzo razvija, predstavlja pravi izbor sa svojom izuzetnom prirodom, multikulturalnim i multietničkim okruženjem, te dobrom lokacijom za privlačenje visokokvalifikovanih talenata", dodaje se u saopštenju.

Poslovanjem u Crnoj Gori, kako navode iz PKCG, kompanija iz Luksemburga želi da da doprinos crnogorskoj privredi, sa planiranim investicijama od četiri miliona eura za 2022. godinu.

"Ovim će se omogućiti zapošljavanje novih IT stručnjaka iz naše države i svijeta, doprinijeti lokalnoj infastrukturi i kreiranju novog privrednog ambijenta, čiji je cilj stvaranje inovativnog ekosistema, kako bi se privukle internacionalne kompanije da investiraju u Crnu Goru. Artec 3D plannira da organizuje brojne međunarodne sastanke i konferencije, ljetnje škole, takmičenja, te poslovne inkubatore i programe podrške, pri čemu će joj biti potrebna i institucionalna podrška", kazali su iz PKCG.

Radovanović je, kako se navodi u saopštenju, kazao da ovo predstavlja sjajnu priliku za Crnu Goru, a da je Privredna komora, kao krovna poslovna institucija, prava adresa kako bi se identifikovale sve mogućnosti za saradnju.

On je istakao da Komora takođe predstavlja sponu između donosioca odluka i biznis zajednice, u cilju stvaranja preduslova za kreiranja adekvatne ekonomske politike, koja će garantovati predvidivost poslovanja i sigurnost za domaće i strane investitore.

"Sagovornici su se saglasili da je potrebno intenzivnije raditi na razvoju ekonomske saradnje dvije države, te da ima mnogo prostora za još uspješnije djelovanje", kazali su iz PKCG.

Najavljena je i organizacija poslovnog foruma privrednika dvije države, koji će biti održan krajem godine u Luksemburgu.

Sastanku su prisustvovale i predstavnice Artec3D Asya Levadnaya, direktorica marketinga i Anastasia Khaytul, direktorica upravnih i pravnih poslova, te Jelena Adžić, samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodne odnose Privredne komore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније