Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P./A.M. ]

28. 05. 2022. 07:01   >>  20:25 7

ŠTA DONOSI ODLUKA VLADE

Tržište Saudijske Arabije prilika za CG turizam, avio linija odličan potez

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) kazali su za Portal RTCG kako očekuju da će odluka o privremenom ukidanju viza za građane Saudijske Arabije značajno podstaći turoperatore iz ove zemlje da u svoje katologe uvrste Crnu Goru, a samim tim i turiste sa tog podneblja da posjete našu zemlju. Turistički radnici pozdravljaju ovu odluku, ističući da je to dobra šansa za crnogorski turizam. Vlada je u četvrtak odlučila da bude uspostavljena direktna avio-linija između Crne Gore i Saudijske Arabije, dok će privremeno biti ukinute vize za državljane te zemlje u susret ljetnjoj sezoni.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković-Marković kazala je za Portal RTCG da očekuju da odluka o privremenom ukidanju viza za građane Saudijske Arabije podstakne turoperatore iz te zemlje da u svoje katologe uvrste Crnu Goru.

Podsjeća da su posljednjih godina zemlje Blistog istoka, poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Bahreina, Katara i Omana, postale "izuzetno važno emitivno tržište za mnoge destinacije širom svijeta, sa preko 36 miliona turističkih putovanja godišnje".

"Imajući u vidu rastuće turističke i investicione potencijale regiona Bliskog istoka, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, od 2019. godine posebnu pažnju poklanja promociji turističke ponude Crne Gore na ovom tržištu, kroz učešće na Arapskoj turističkoj berzi, vodećem globalnom događaju za turističku industriju Bliskog istoka, saradnju sa medijima i turoperatorima", kazala je Tripković-Marković.

Interesovanje i zbog Expo 2020

Interesovanju turoperatora iz tog regiona, kako je istakla, svakako je doprinijelo i nedavno učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 koja je održana u Dubaiju.

"Rastući turistički sektor Saudijske Arabije jedan je od ključnih turističkih trendova pod svjetlom reflektora turističke industrije. Činjenica da je kompanija Fly Nas najavila uvođenje letova iz glavnog grada Rijada ka oba crnogorska aerodroma toko ove ljetnje turističke sezone, veliki je iskorak ka generisanju turističkog prometa sa ovog tržišta. Obzirom da je liberalizacija viznog režima nužan preduslov za značajniji dolazak turista iz regiona Bliskog Istoka, očekujemo da će odluka o privremenom ukidanju viza za građane Saudijske Arabije u mnogome podstaći turoperatore iz ove zemlje da u svoje katologe uvrste Crnu Goru, a samim tim i turiste sa tog podneblja da posjete našu zemlju", istakla je Tripković-Marković.

Imajući u vidu da su ukrajinsko i rusko tržište jedna od najznačajnih emitivnih tržišta, Tripković-Marković kaže da je izvjesno da će rat na istoku Evrope imati negativne efekte po turističku sezonu.

Rano govoriti o gubicima

"Još uvijek je rano govoriti o konkretnim gubicima u broju gostiju. Međutim, neizvjesnost trenutnih međunarodnih dešavanja, kao i pandemije COVID 19 su nas naučili da je potrebno konstantno raditi diversifikaciji turističkih tržišta, ali i na unapređenju turističke ponude. S tim u vezi, posebno je važna dobra avio povezanost sa značajnim tržištima. Zahvaljujući direktnim letovima Crne Gore i Saudijske Arabije očekujemo da će postojati veliki interes turista sa ovog tržišta koje je novo za Crnu Goru, a ima ogroman potencijal", rekla je Tripković-Marković.

Pored toga, kako je istakla, "očekujemo da će nedostatak ruskog i ukrajinskog tržišta dobrim dijelom biti kompenzovan prometom sa ostalih tržišta sa kojima imamo intezivirane letove, kao što su Češka, Izrael, Luksemburg, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Kazakhstan i dr."

"U cilju pripreme za ljetnju turističku sezonu Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je vrlo rano krenula sa brojnim promotivnim aktivnostima, kako na tradicionalno važnim tržištima, tako i na relativno novim tržištima koja imaju ogroman potencijal. Sigurni smo da će intenzivne marketinške aktivnosti i kontinuirana promocija na brojnim tržištima doprinijeti uspješnosti predstojeće turističke sezone i ublažiti gubitke u pogledu borja gostiju sa ruskog i ukrajinskog tržišta. Trenutna situacija, istraživanja emitivnih tržišta, kao i podaci koje dobijamo od privrede zaista ohrabruju i govore da je pred nama uspješna turistička sezona", naglasila je ona.

Svako novo tržište dobrodošlo

Komentarišući ukidanje viza i uspostavljanje direktnih avio-linija između Crne Gore i Saudijske Arabije, profesor na Univerzitetu Mediteran Darko Lacmanović za Portal RTCG kaže da nije optimista da će otvaranje tog tržišta kratkoročno nadomjestiti eventualni izostanak turista iz Ukrajine i Rusije.

"U pitanju je novo turističko tržište, a svako novo tržište ako postoji potencijal je dobrodošlo. Međutim, mislim da to bitno neće promijeniti strukturu emitivnih tržišta koja je izražena u Crnoj Gori, a to su Rusija, Ukrajina, Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH)", rekao je Lacmanović.

Ostala tržišta, poput Češke, Njemačke, Velike Britanije ne prelaze šest do sedam odsto, kaže Lacmanović, uz napomenu da oko 95 odsto crnogorskog emitivnog tržišta predstavlja inostranstvo, dok su ostatak domaći gosti.

"Nepoznanica je to tržište (Saudijska Arabija), i ja nijesam vidio do sada značajno učešće. Ono neće kratkoročno nadomjestiti razliku od gubitka rusko-ukrajinskog tržišta", rekao je Lacmanović.

Radulović: Bezvizni režim sistem za sigurne goste

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je da pozdravlja odluku vlade o ukidanju viza za građane Saudijske Arabije.

"Podržavam u potpunosti tu odluku, ne samo za građane Saudisjke Arabije nego za bilo koju drugu zemlju, jer smo mi turistička destinacija, zavisimo od turizma. Te stvari moramo u potpunosti da pojednostavimo, ukidanje vize je ključ uspjeha i za bilo koju drugu destinaciju", kazao je Radulović Portalu RTCG.

On je kazao da sva turistička tržišta koja su dominantna u Crnoj Gori dijele jednu zajedničku odliku - bezvizni režim.

"Ja tvrdim da nekad, rusko tržište, pa ukrajinsko, pa bjelorusko - sva ta tržišta koja su u međuuvremenu postala najvažnija za nas, postala su to iz samo jednog razloga - bezviznog režima putovanja u Crnu Goru. To je sistem u kojem dobijamo sigurne goste", smatra Radulović.

Prema njegovim riječima, Saudijska Arabija je zemlja sa velikim potencijalom.

"Njihovi građani ne mogu u potpunosti slobodno da putuju u sve zemlje svijeta, dosta im je ograničen broj zemalja u koje mogu da uđu bez vize. Njihovi građani imaju novca tako da je sigurno da će Crna Gora vrlo brzo i za Saudijsku Arabiju postati prestižna destinacija kao što je za Izrael. Ove godine je Crna Gora u Izraelu jedna od tri najpopularnije destinacije", kazao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније