Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. [ BETA ]

26. 05. 2022. 20:13   >>  20:11

USVOJENA REZOLUCIJA

UN produžile embargo na oružje Južnom Sudanu

Savjet bezbjednosti UN je danas odlučio da za godinu dana, do 31. maja 2023, produži embargo na isporuke oružja, kao i pojedinačne sankcije uvedene 2018. Južnom Sudanu, gdje i dalje vlada nestabilnost.

Rezolucija koju su pripremile SAD, usvojena je glasovima 10 od 15 zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN, dok su ostale bile uzdržane (Gabon, Indija, Kenija, Kina, Rusija).

Prije godinu dana obnova embarga praćena je spiskom mjera koje treba preduzeti u pet političkih i bezbjednosnih oblasti da bi se dobilo ublažavanje embarga na oružje.

Međutim, početkom maja je generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocijenio u izvještaju da je postignut veoma mali napredak u tome jer i dalje ima zaostatajanja u razoružanju, demobilizaciji i reintegrciji boraca u društvo.

Rekao je takođe da nije bilo napretka u prikupljanju oružja srednjeg i dugog dometa, kao i u planiranju prave demilitarizacije civilnih zona.

Po grupi sturčnjaka UN zaduženoj za kontrolu sankcija za Južni Sudan, tokom protekle godine bilo je kršenja - vlada je uvezla oklopna vozila za prevoz trupa.

Južni Sudan - najmladja država na svijetu, prolazi kroz hroničnu nestabilnost još od sticanja nezavisnosti od Sudana 2011. godine. Između 2013. i 2018. vodio se krvav građanski rat dvojice rivala za vlast - Rika Mašara i Salva Kira, u kojem je život izgubilo gotovo 400.000 ljudi, a milioni su raseljeni.

Po mirovnom sporazumu iz 2018. godine postignuta je podjela vlasti u okviru Vlade nacionalnog jedinstva koja je preuzela dužnost u februaru 2020, sa Kirom kao predsjednikom i Mašarom kao potpredsjednikom. Međutim odredbe tog sporazuma u velikoj mjeri nisu sprovedene zbog stalnih svađa dvojice rivala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније