Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 06. 2022. 06:50 >> 06:48

MILIONSKE ŠTETE

Investicijama zaštititi poljoprivredne zasade

Nevrijeme i grad koji su prije pet dana pogodili Podgoricu nanijeli su Plantažama, štetu u milionskim iznosima, kazao je član odbora direktora te kompanije Darko Rašović. Pitanje je, da li se to moglo spriječiti sistemom protivgradne zaštite i zašto nije?

Nakon što je grad prije pet dana nanio veliku štetu podgoričkim Plantažama iz te kompanije kažu i da veliki dio njihove proizvodnje nije bio osiguran, jer nijesu imali dovoljno novca. To se pokazalo kao greška.

"Ovo je ogromna površina i zahtijeva velika finansijska sredstva za tu namjenu. Svjedoci smo svi klimatskih promjena koje nam nailaze i koje se dešavajau posljednjih godina, očigledno je da sve ide u tom nekom pravcu, sve češćih elementarnih nepogoda tako da je vrlo vjerovatno da ćemo morati ići u pravcu te nek zaštite da osiguramo svoje zasade što je bolje moguće", kazala je Milena Mugoša, direktorica voćarsko-vinogradarske proizvodnje.

To je preporuka i Ministarstva poljoprivrede koje pruža podršku proizvođačima kada su u pitanju protivgradne mreže i osiguravajuće polise. Kada je riječ o protivgradnim raketama, poručuju da je njihova efikasnost upitna.

"Mi smo imali čak i fabriku za prozivodnju protivgradnih raketa, možda je to sisteme koji danas, pitanje je efekta koji taj sistem pruža, tako da za sada ono što bih apelovala na poljoprivredne proizvođače da iskoristimo one mogućnosti koje nama stoje na raspolaganju", kazala je Dragana Radunović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", navela je Dragana Radunović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U suprotnom, šteta može biti velika. Primjer su Plantaže.

"Štete su milionske, to je sigurno, postoje druge štete koje nisu vidljive golim okom, to su štete na čokotima koje će se kasnije pojaviti i štete na vinskom grožđu jer svaka bobica koja je pogođena ovim gradom je podložna infekciji odnosno botritisu", kazao je Darko Rašović, član Odbora direktora kompanije “13. jul Plantaže”.

"Naravno da je ogromna šteta koja je nastala, ali svakako ovakav jedan gigant mora smanjiti taj rizik i te rizične situacije koje su posljednjih godina vrlo česte i naročito pred berbe", ističe Radunović.

To se može investicijama koje se dugoročno isplate, kaže ona. U kompaniji "13. jul Plantaže" vjeruju da će im država, kao njihov većinski vlasnik, pomoći da prevaziđu kako kažu, posljednji udar koji ih je zadesio.

Marko Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније