Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

04. 08. 2022. 13:32 >> 14:41
8

DAMJANOVIĆ

"Državnoj kasi fali novca, aranžman sa MMF-om nije na stolu"

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da državnoj kasi fali novca, zbog kako je dodao, lošeg planiranja budžeta za ovu godinu ili neznanja. On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da, dok su realni i javni sektor u ozbiljnim problemima, banke vrve od likvidnosti. To po njegovim riječima znači da imamo problem. Istakao je i da aranžman sa MMF-om nije na stolu.

Ponovio je da Fondu zdravstva nedostaje 65 miliona eura, Fondu PIO 25 miliona eura.

“Jasno je da je nama ostavljena dubioza od 170 miliona eura u državnoj kasi”, kazao je Damjanović, na konferenciji za medije povodom 100 dana rada Vlade.

Planirani su kaže prihodi koji nisu mogli biti planirani jer nije bilo zakonskog osnova, a neizmirivanjem obaveza stvarana je lažna slika o stanju finansija

"To što je neko saopštio da će biti nešto stopirano ispostavilo se kao notorna laž... To što je nama ostavljeno u naslijeđe mi ćemo to da završimo", poručio je Damjanović.

Damjanović je saopštio i da 43. Vlada radi transparentno, odgovorno i zakonito.

“Prema medijima se saopštava samo ono što je istina nema uljepšavanja, nema laganja, kao što je to bilo kod ranijih vlada”, naveo je ministar finansija.

Ipak, kako navodi, Vlada će učiniti sve da nesmetano funkcioniše finansijski sistema. Nije saopštio šta će biti sa zapijenjenim cigaretama u Luci Bar, da li će država da proda cigarete ili da ih uništi.

O tome će, kako je naveo, odluka biti donesena u saradnji sa stranim partnerima.

“Sve ono što je ostalo neriješeno pokušavamo da riješimo”, naveo je Damjanović.

O koncesiji za Aerodrome - spremni smo da donosimo odluke

On je pomenuo i koncesiju za Aerodrome i naveo da se to pitanje tri godine ne riješavalo, od strane dvije prethodne administarcije.

“Imamo i pritisak i zlovolju naših međunarodnih partnera zašto je to tako i ključni motiv nas je - spremni smo da donosimo odluke, jer vlada koja ne donosi odluke ne treba nikome”, naveo je Damjanović.

Vjeruje da će nedostajuća sredstva u budžetu biti nadomještena.

“I to iz domaćih resursa borbom protiv sive ekonomije i naravno iz dodatne akumulacije, imajući u vidi da Crna Gora ima ograničene resurese”, naveo je Damjanović i kazao da se

Godinu dvije nije, kaže, bilo infrastrukturnih radova.

“Ovdje je neko u ranijem periodu presipao iz šupljeg u prazno, pravio razne kripto - alhemije i čuda, a ostavio kasu ruiniranu. Nama je cilj da ojačamo ekonomoju kroz realni sektor i da servisiramo obaveze, ali i da kroz rast penzija i minimalnih zarada naši građani imaju standard koji zaslužuju”, poručio je Damjanović.

Banke vrve od likvidnosti - znači imamo problem

On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da, dok su realni i javni sektor u ozbiljnim problemima, banke vrve od likvidnosti. To po njegovim riječima znači da imamo problem.

"Nećemo ići na tržište obveznica. Aranžman s MMF formalno nije na stolu. Razgovarali smo o mogućnostima. Ako bude potrebe za aranžman s MMF i Svjetskom bankom,  taj aranžman ne može uključivati vraćanje unazad u dijelu standarda građana, penzija, zarada. Da li ima prostora za racionalizacije u budžetu u smislu javne potrošnje- ima, i to po pitanju sive ekonomije", rekao je Damjanović  i dodao da postoji i potreba da se neki drugi troškovi budžeta koji nijesu plate i zarade žestoko racionaliziju.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније