Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Данијел Гарић, ТВЦГ

18. 09. 2022. 10:13 >> 18:00
3

PIVA I PERUĆICA I DALjE NA LjETNjIM NIVOIMA

Kiša nije popravila energetsku situaciju

Nivoi podzemnih voda su i dalje niski, njihovo punjenje je preduslov da se pojave površinske vode.

Kišoviti kraj ove sedmice nije doprinio poboljšanju hidroloških prilika, a dotoci na rijekama Zeti i Pivi su na istim nivoima, saopštio je danas za Portal RTCG izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom EPCG Darko Krivokapić.

“Ostvarene padavine u ovom kišnom talasu na teritoriji Opštine Nikšić su svega 30 lit/m2, dok je u Podgorici palo preko 120 lit/m2. Padavine su došle sa juga i skoncentrisale se oko basena Skadarakog jezera, pa se njihova izdašnost smanjivala kako se ide sjeveru. U Pluzinama je palo svega 20 lit/m2” , kazao je Krivokapić.

Ipak, kako je dodao, dugoročne padavine u ovom obimu će popraviti situaciju, pa je za očekivati da novi kišni talas uslovi pojavu većih dotoka na površinskih vodama.

Potrošnja električne energije u Crnoj Gori trenutno je manja u odnosu na avgust i prvu polovinu septembra, usljed zahlađenja i manjeg korišćenja rashladnih uređaja.

Krivokapić pojašnjava da će ovaj period trajati kratko, jer će brzo na sjeveru zemlje početi sezona grijanja, kad se očekuje značajno veća potrošnja električne energije.

Trenutna dnevna potrošnja u Crnoj Gori je oko 7200 MWh, sto je 35% manje od potrošnje iz avgusta. Potrebne količine električne energije se pokrivaju iz
Termoelektrane Pljevlja, čak 70 odsto u iznosu od 5000 MWh, dok dvije hidroelektrane i obnovljivi izvori energije proizvode 1000 MWh, što je dovoljno da se pokrije svega 14 odsto potreba. Trenutno uvozimo 1200 MWh, što je oko 16 odsto potrebne električne energije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније