Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

22. 09. 2022. 09:21   >>  09:24 1

DAMJANOVIĆ

Neophodne mjere racionalizacije prihodne i rashodne politike

Ministar finansija Aleksandar Damjanović na sastanku sa timom Svjetske banke, predvođenim šefom misije za Crnu Goru, Kristoferom Šeldonom, ocijenio je da su neophodne mjere racionalizacije i prihodne i rashodne budžetske politike.

Šeldona je zanimalo na koji način će se crnogorske finansije izboriti sa izazovom očuvanja stabilnosti javnih finansija, kao i kako će biti nadomještena nedostajuća budžetska sredstva.

“Damjanović kazao je da rebalans budžeta predstavlja verifikaciju naslijeđenih obaveza i problema, ali i nastojanje aktuelne Vlade da obezbijedi nesmetano funkcionisanje”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsjetio je na opredijeljenost da se nedostajuća sredstva obezbijede na domaćem tržištu, emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa i kroz kreditne aranžmane.

“Ministar je ocijenio da su neophodne mjere racionalizacije i prihodne i rashodne budžetske politike”, kazali su iz tog Vladinog resora.

Tokom sastanka, razmatrani su i razvojni ciljevi Crne Gore i njihova usklađenost sa Partnerskim okvirom za Crnu Goru za period 2023-2027. godina, sa posebnim fokusom na mogućnosti koje pružaju DPL- Zajam zasnovan na razvojnim politikama kao i unaprjeđenje implementacije RARP-Projekat reforme poreske uprave.

“Ministar je kazao da će resornoj Upravi pružiti punu podršku u realizaciji ovog projekta, ali i institucionalni nadzor nad njegovim sprovođenjem, s namjerom povećanja transparentnosti”, navodi se u saopštenju.

U kontekstu izmjena zakonske regulative koje će doprinijeti jačanju prihodne strane, ministar je najavio izmjene postojećeg Zakona o igrama na sreću, kao i donošenje novog u narednoj godini.

“Napomimjući da su planirane i izmjene drugih normativnih akata, poput Zakona o zaradama u javnom sektoru i Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim će biti propisan Fiskalni savjet, čija će uloga biti nadzorna i korektivna”, navodi se u saopštenju.

Tema sastanka bili su i sajber napadi na informatičku državnu strukturu sa čijim se posljedicama javna uprava i dalje suočava.

Posjeta Šeldona bila je prilika da se sagledaju zaključci sa prošloneđeljnog sastanka Konstituence- grupe država članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, održanog u Sarajevu, kao i prioritetne teme o kojima će se razgovarati na oktobarskom godišnjem sastanku Svjetske banke i Međunarofnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније