Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis/I. P. ]

27. 09. 2022. 16:24 >> 16:20

ŽUGIĆ SAOPŠTIO

CBCG posvećena zaštiti prava klijenata kreditnih institucija

Centralna banka (CBCG) posvećena je zaštiti prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga i u prethodnom periodu je preduzela niz aktivnosti kako bi organizaciono i kadrovski osnažila resurse u toj oblasti, saopštio je njen guverner Radoje Žugić.

Žugić je predstavnike Ekspertske misije EU za Poglavlje 28 – Zaštita potrošača, Vitomira Fistera i Marka Baretića upoznao sa aktivnostima CBCG u oblasti zaštite prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga, ističući da je to jedna od njenih ključnih kontrolnih funkcija.

“Najskoriji dobar primjer prakse CBCG u tom smislu je i preventivna intervencija i zahtjev da banke pripreme programe zaštite klijenata koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom. Kroz te programe, korisnici kredita biće na jasan i nedvosmislen način upozoreni na sve rizike koji proizilaze iz promjenjivosti kamatnih stopa“, naveo je Žugić.

On je dodao da će banke, prije zaključivanja ugovora o kreditu sa varijabilnom kamatnom stopom, upoznati klijente sa posljedicama eventualnog daljeg rasta EURIBOR-a, pa će oni biti u prilici da procijene da li je predloženi ugovor o kreditu prilagođen njihovim potrebama i finansijskom stanju.

Žugić je sagovornike upoznao i sa trenutnim stanjem u bankarskom sektoru i saopštio da je bankarski sistem stabilan, a ključni bankarski parametri na rekordnim nivoima.

Eksperti EU su saopštili da je cilj Misije sveobuhvatna ocjena nivoa spremnosti Crne Gore u pogledu ispunjavanja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovaračkog Poglavlja 28.

„Svrha ekspertske misije je sveobuhvatna ocjena trenutnog stanja sistema zaštite potrošača i njegovog funkcionisanja, kako bi se pristupilo procjeni adekvatnosti administrativnih struktura i kapaciteta za pravilnu implementaciju zakonodavstva do momenta pristupanja EU“, naveli su eksperti EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније