Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

06. 10. 2022. 12:18   >>  12:21

DAMJANOVIĆ

Reforma javnih finansija osnov održivog ekonomskog razvoja zemlje

Reforma javnih finansija nalazi se visoko na listi prioriteta Ministarstva finansija i predstavlja osnovu za održiv ekonomski razvoj i makroekonomsku stabilnost države, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović govoreći na sastanku na temu "Upravljanje javnim finansijama za PMF dijalog" (Program reforme upravljanja javnim finansijama 2022-2026).

"Strateški ciljevi PMF-a, koji predstavlja jedan od najznačajnijih Vladinih dokumenata, odnose se na jačanje fiskalnog okvira i planiranje budžeta, izvršenje budžeta, računovodstvo, praćenje i finansijsko izvještavanje i finansijsku kontrolu institucionalni su okvir za upravljanje javnim finansijama, u skladu sa EU i međunarodnim standardima", istakao je Damjanović.

Akcentujući konkretna mjerila, ministar je istakao cilj da se do 2024. godine pređe na obračun budžetskog računovodstva, koje će doprinijeti realnijem sagledavanju stanja budžeta. Posebnu važnost, kako je naglasio, predstavljaju i planirane izmjene Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koje uključuju formiranje Fisklanog savjeta. Fiskalani savjet, prema riječima Damjanovića, biće svojevrsni mehanizam kontrole i nadzora nad radom kreatora i donosioca odluka fisklane politike, istovremeno omogućavajući da javne finansije i kreiranje budžetske politike budu van političkog uticaja.

"Iako se Crna Gora nalazi u izazovnom periodu sa različitih aspekata, uključujući i političku nestabilnost, nedavno usvajanje rebalansa budžeta i parlamentarna rasprava koja ga je pratila, upravo su pokazatelj da je moguće javne finansije držati van političkog uticaja i očuvati im stabilnost", poručio je ministar.

Govoreći o sprovođenju ključnih strukturnih reformi u oblasti javnih finansija usljed izraženih eksternih uticaja izazvanih krizom u Evropi i ratom u Ukrajini, zamjenica šefa jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR), Barbara Hesus-Himeno, ocijenila je da Crna Gora treba da iskoristi šansu za ulazak u Evropsku uniju, koja joj je otvorenija nego ikada, posebno uzimajući u obzir novu perspektivu koja se reflektuje na kontekst proširenja kada je riječ o bivšim zemljama Sovjetskog saveza ali i zemljama Zapadnog Balkana.

"Cilj programa reformskog plana, o kome se danas razgovaralo na međuinstitucionalnom nivou, je jačanje sistema javnih finansija i osiguravanje njegove održivosti i stabilnosti u srednjem i dugom roku. Strateški i operativni ciljevi i iz njih proistekle aktivnosti, rezultat su identifikovanih slabosti u prethodnom periodu koje Ministarstvo finansija namjerava da otkloni i namjere ispunjenja završnih mjerila u okviru pregovaračkih poglavlja koje nastoji da zatvori: 5-javne nabavke, 8-politika konkurencije, 16-porezi, 17-ekonomska i monetarna politika, 22-regionalna politika i koordinacija struktursnih instrumenata, 32-finansijska kontrola i 33-finansijske i budžetske odredbe", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Nacrt novog programa upravljanja javnim finansijama 2022-2026. kako navode iz ministarstva, već je razmatran na Savjetu za reformu javne uprave.

"Nakon toga je upućen na eventualne finalne sugestije ekspertima iz Evropske unije i očekuje se da će biti usvojen na sjednici Vlade do kraja oktobra", navodi se u saopštenju.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Evropske komisije iz DG NEAR-a, DG BUDGET-a, Delegacije EU u Podgorici, predstavnici MMF-a, Svjetske banke, SIGMA-e, UNDP-a, civilnog sektora i crnogorskih institucija (Uprave za statistiku, Uprave za katastar i državnu imovinu, Agencije za zaštitu konkurencije, Državne revizorske institucije i Revizorskog tijela), koji su pred Ministarstva finansija glavni nosioci aktivnosti u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније