Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

21. 10. 2022. 20:17 >> 19:38

TRIPKOVIĆ MARKOVIĆ

"Za osam mjeseci 24% više turista i noćenja nego 2021."

Prema nezvaničnim podacima Monstata za prvih osam mjeseci ove godine ostvaren je rast broja turista i ostvarenih noćenja za 24% u odnosu na 2021. ali to čini i 81% rezultata iz 2019. godine, kazala je direktorica NTO Ana Tripković Marković u emisiji Okvir na TVCG. Predsjednik CTU Žarko Radulović kazao je da je 2022. za hotele ubjedljivo bila bolja nego prošla a kako je dodao za pojedine i bolja nego 2019. Naredne godine očekuje veće interesovanje turista nego tekuće. Predsjednica Udruženja privatnih izdavalaca smještaja Branka Džoganović sezonu u privatnom smještaju ocijenila je najlošijom do sada.

Tripković Marković očekuje da će podaci iz septembra poboljšati ukupan rezultat. U kolektivnom smještaju je, kaže, ostvaren viši rast.

"Hoteli imaju rast prosječan od 58% dok su objekti individualnog smještaja bili na nivou iz prošle godine. Hoteli sa četiri i pet zvjezdica su bili bolji od prosjeka kolektivnog smještaja dok su hoteli sa manjim brijem zvjezdica bili lošiji od prosjeka za hotele", kazala je Tripković Marković.

Na pitanje da li su u avgustu zabilježeni lošiji rezutati u odnosu na prošlu godinu Marković Tripković je kazala da treba sačekati konačne rezultate.

Ona je istakla da je 20. oktobra u Crnoj Gori bilo 27.900 turista što je 74% više nego u istom periodu prošle godine i nešto malo više nego rekordne 2019.

Predsjednik CTU Žarko Radulović kazao je da je 2022. godina ubjedljivo bila bolja nego prošla a kako je kazao za pojedine i bolja nego 2019.

"Mogu da kažem za moju kompaniju da smo mi na današnji dan za 5% bolji nego cijele 2019. godinu po finansijskim pokazateljima", kazao je Radulović.

Lošu avio povezanost smatra najvećim problemom za turizam.

"Gašenjem Montenegro Airlinesa skratili smo sezonu za minimum 90 do 100 dana", kazao je Radulović i dodao da TO Montenegro sa dva aviona ne može da zadovolji potrebe turizma. On je ocijenio da će proći godine dok nova kompanija ne dođe na nivo MA.

"Turizam CG je pokazao da je vitalan. Mi i u oktobru imamo bolju popunjenost nego 2019.", kazao je Radulovć

Naredne godine očekuje veće interesovanje turista nego tekuće.

"Nekoliko je razloga, prvo korona - ljudi hoće da putuju. Drugo, mi smo zemlja koja je u Evropi prepoznata kao bezbjedna...To je velika stvar za turiste. Mi nijesmo osjetili rat u Ukrajini, možda privatni smještaj", kazao je Radulović.

Predsjednica Udruženja privatnih izdavalaca smještaja Branka Džoganović, kazala je da zahvaljujući lijepom vremenu i dobrim cijenama u privatnom smještaju sezona još uvijek traje.

Ona je istakla da je ipak sezona u privatnom smještaju bila lošija nego ikada.

"Ona ne može da se poredi ni sa 2019. ni sa jednom drugom. Trajala je neuporedivo kraće možda 20-ak dana da je bilo špica sezone.  Gosti su počeli da dolaze 20. jula i otišli u značajnijem broju oko 20. avgusta", kazala je Džoganović.

Kao razlog navela je loše vremenske uslove i cijene koje, kako je kazala, nijesu snižene na vrijeme.

"S druge strane nama sezona traje sve kraće i to nije do izdavaoca, već je to jedna mašinerija, to je 65% kapaciteta kojima država raspolaže a kojima ne upravlja. Nemarnim odnosom došli smo do 20-ak dana sezone", kazala je Džoganović.

Kao razlog navela je probleme u avio-prevozu. Smatra da privatni smještaj treba da bude okrenut regionu.

"Problem, zašto su nam slabe sezone, je isključivo jer nema organizovane prodaje privatnog smještaja i jer nije standardizovan", kazala je Džoganović.

Radulović je poručio da je za crnogorski turizam avio-dostupnost ključna.

Dodao je da je zbog projekta Evropa sad ove godine njegova kompanija ostvarila značajne uštede i manje novca uplatila u budžet.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније