Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

О.З.

25. 10. 2022. 09:20   >>  09:20 3

EKONOMISTA BOJAN PEJOVIĆ

"Pitanje da li je smanjenje akciza održivo rješenje"

Smanjenje akzica je odgovarajući potez kako bi se ograničile cijene, ali pitanje da li je to rješenje održivo u dugom roku, smatra ekonomista Bojan Pejović.

"Inlfacija je globalni, ne samo problem Crne Gore, ali je evidento da se neke zemlje bolje suočavaju sa njim. Da Crna Gora ima bolju proizvodnju ta inflaciona spirala bi se slabije "hranila" i lakše bi se borili sa inflacijom", kazao je Pejović u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG..

Rekao je da se mora imati u vidu da se Crna Gora odrekla sprovođenja najvećeg broja instrumenata monetarne politike, kada je uvela, prvo njemačku marku, a kasnije i euro.

"To je u to momentu bila opravdana odluka ali danas, kada se cijela Evropa suočava sa inflacijom, Centralnoj banci nedostaju neki instrumenti makro-ekonomske politke", naveo je Pejović.

Kada je riječ o instrumentima fiskalne politke, kako je naveo, Vlada na odgovarajući način pokušava da ih sprovede i da ograniči cijene.

"Primjetno je da su cijene nafte i naftnih derivata smanjena kao posljedica smanjenja akcize, što je u kratkom roku dobar potez ali pitanje da li je to održivo u dugom roku i da li ćemo nakon 1. novembra imati dalje produženje akzica na 50 odsto ili će se akciza vratiti na 100 odsto, što bi bio značajan udar na standard građana," rekao je Pejović.

Govoreći o energetskoj održivosti, kazao je da predstojeća zima neće predstavljati problem kolikim se predstavlja, nego da će naredna godina biti mnogo veći problem.

Podsjetimo, sve vrste goriva poskupile su jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.

Eurosuper 95 i 98 poskupili su dva, odnosno jedan cent na 1,34 euro, odnosno 1,38 euro. Cijene eurodizela i lož ulja porasle su devet, odnosno sedam centi i iznose 1,65 euro, odnosno 1,83 euro.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније