Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

21. 11. 2022. 14:33 >> 20:13
3

OKTOBAR

Potrošačka korpa 793,9 eura, građani smatraju da je mnogo više

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar je, prema podacima Monstata, iznosila 793,9 eura, što je 1,6 odsto više u odnosu na septembar ili nepunih 19 odsto više nego u istom mjesecu prethodne godine. Građani smatraju da im je nakon svake kupovine novčanik značajno tanji i da im za osnovne proizvode, posebno hranu, treba mnogo više novca nego ranije.

Kako je saopšteno iz Monstata, od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 373,1 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 420,8 eura.

"Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u oktobru 2022. godine u odnosu na septembar 2022. godine, zabilježili su rast od 1,7%, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na septembar 2022. godine, zabilježili rast od 1,4%", navodi se u izvještaju Monstata.

U odnosu na januar mjesec 2022. godine kada je potrošačka korpa iznosila 681 euro u oktobru je viša za nekih 16% ili 113 eura, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine kada je iznosila 667,9 eura danas viša za nepunih 19% odnosno 126 eura.

Samo izdaci za hranu su u odnosu na januar kada su iznosili 302 eura viši za 71 euro a u odnosu na isti mjesec prethodne godine kada su iznosili 238 eura viši su za 135 eura.

Podgoričanke sa kojima je razgovarala novinarka Portala RTCG, kažu da nemaju takav utisak. Smataju da su za isti novac prethodne godine mogle da kupe mnogo više.

"Mislim da sam prošle godine mogla da kupim skoru duplo više namirnica nego danas. Po meni sve je duplo skuplje, posebno hrana", kazala je Jelena iz Podgorice.

"Sve je mnogo skuplje, više nego 50%. Bar se meni tako čini", dodala je Milica.

"Mislim da je poskupljenje pokrilo upravo ono povećanje koje smo dobili po programu Evropa sad i sada smo na istom", kazala je Maja za Portal RTCG.

"Iz dana i dan cijene su sve više. Pare koje su nekad bile dovoljne za namirnice za cijeli dan, sad jedva mogu da pokriju doručak. Jasno mi je da postoji kriza u svijetu, ali da baš sve mora ovoliko da poskupi, nije mi jasno. Ne vidim kako kriza može da utiče na cijenu šipka, na primjer. Mislim da je to iglavnom izgovor trgovcima da podižu cijene ili prave prevare sa manjim pakovanjima…", kazala je Nataša.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

"Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge", kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније