Економија

A.M.

28. 11. 2022. 17:40   >>  17:38

ЛИКО СОХО ГРОУП

"Избор модела пословања једино и искључиво право инвеститора"

Украјинско-црногорска инвестициона компанија Лико Сохо Гроуп огласила се поводом медијских натписа о пројекту Лико Сохо хотела Бару. Пројекат градње тог хотела са пет звјездица под вођством је те компаније, а инвестиција је вриједна више од 60 милиона еура.

Из компаније наводе да је избор модела пословања "једино и искључиво право инвеститора, које је јасно дефинисано законом, а које је искључиви захтјев бренда".

У саопштењу оцјењују како се у континуитету пласира "негативна медијска кампања" када је у питању пројекат изградње тог хотела високе категорије.

"На изградњи објекта Хотела планирано је ангажовање значајаног дијела барске привреде, а након отварања хотела и повећање стандарда грађана Бара кроз отварање више од 300 нових радних мјеста и директан утицај на развој домаћинстава која се баве производњом и продајом хране и пружају остале услуге, а град Бар ће позиционирати на свјетској туристичкој мапи на мјесто које му и припада са свим његовим садржајем", наводи се у саопштењу.

Казали су да ће Лико Сохо хотел, категорије пет звјездица, бити опремљен по свим свјетским стандардима и да ће пословати по мјешовитом моделу. "Ово је први пројекат у Бару, који за заинтересоване улагаче представља најисплативију инвестицију, јер преко мјешовитог модела пословања купцима се нуди могућност издавања потпуно опремљеног апартмана по свим стандардима свјетски познатог бренда. Ово је уникатна могућност брзог поврата уложених средстава, а поред тога и прилика за миран и спокојан боравак уз све предности живота на мору", истичу из компаније.

„Након што је завршен процес добијања комплетне документације неопходне за градњу кренули смо са припремним радовима, а у октобру следеће године планиран је завршетак грубих радова. Овим пројектом настојимо да по први пут понудимо нешто ново тржишту, на начин што ћемо омогућити клијентима да стекну власништво над потпуно опремљеном некретнином луксузног дизајна на нивоу хотела са пет звјездица, те да одмах по завршетку радова могу уживати у удобности свог апартмана без додатних улагања за опремање, а уз могућност поврата инвестиције кроз издавање у хотелском комплексу“, истакао је директор Лико Сохо Групе, Иван Крстајић.

У саопштењу компаније наводи се да су посљедњих дана "у већини црногорских медија" изнесене "нетачне тврдње извучене из контекста", што је, како су казали, резултирало тиме да је грађанима представљена "искривљена слика" пројекта, са "искључивим циљем да се нанесе штета" том привредном друштву и да се његовим оснивачима наруши пословни углед.

"С тим у вези, желимо јавности кратко да укажемо на одређене чињенице:

"Прије свега, у дијелу коментара који се односе на препоруку обрађивача плана, да се обзиром на атрактивност земљишта распише јавни конкурс за идејно рјешење, и уколико би се радио јавни конкурс дозвољено је 12 надземних етажа, а уколико се не ради 10 надземних етажа. Појашњење ове чињенице лежи у тачки 7.1 УТУ, у којима се јасно каже да о потреби јавног конкурса одлучује стручна служба Општине. Стручна служба општине није донијела одлуку о расписивању јавног конкурса, из чега закључујемо да није оцијенила да постоји потреба, а на шта има право. Потврда наведеног је да је главни градски архитекта дао сагласност на достављено идејно рјешење, те у складу са наведеним не видимо обавезу у овом дијелу нити инвеститора, нити ревидента, нити пројектанта.

"Даље, промјеном модела пословања из кондо у мјешовити, који је свакако повољнији за државу са више аспеката, компанија Лико Сохо Гроуп ће смањити број апартмана за продају са 322 на 244 и тиме ће понудити тржишту хотел категорије 5*, са 168 хотелских соба које по закону не могу бити предмет продаје, а који ће пословати током цијеле године као једна цјелина у власништву Лико Сохо Гроуп-е", наводи се у саопштењу.

„Важно је истаћи да смо кондо модел пословања навели у бизнис плану, који је дио документације за аплицирање у Програм економског држављанства, док процедура регистрације модела у складу са Законом о туризму и угоститељству тек треба да се деси у наредном периоду. Избор модела пословања је једино и искључиво право инвеститора, које је јасно дефинисано законом, а које је искључиви захтјев бренда“, навео је Крстајић.

Из компаније наводе да коментаре који се односе на неуређеност односа са Општином Бар по питању комуналија и Региналног водовода могу "разумјети само као незнање или недобронамјерност", будући да је по питању комуналија "јасно законско одређење да накнаду за уређење грађевинског земљишта утврђује надлежни орган локалне управе рјешењем, које претходи евентуалном уговору", а да су "такође од Регионалног водовода добили сагласност" којом су "у складу са законом ослобођени обавезе плаћања накнаде".

"Кроз јасну стратегију развоја града Бара и нашу визију, поред улагања у туристичке капацитете, започели смо активности око припреме потребне документације и обавили више састанака са представницима државе и општине Бар за пројекте, који су од суштинског значаја за највећу приморску општину и град са највише потенцијала на Јадрану. Уз хотел категорије 5*, наш град ће у наредном периоду створити прилику за изградњу Олимпијског базена, аqуа парка, тржног центра на преко 20.000 м2 са свим садржајима (биоскоп, фоод цоре, ресторани, бутици, хипермакети), шетачке зоне и плаже какве заслужује град Бар и оријентација ка елитном туризму, са пропратним спортским садржајима, који су срце овог града и по којима је наш град препознатљив.

"Потписивањем уговора са државом Црном Гором и куповином земљишта у вриједности од 3.8 милиона еура, кроз достављање безусловне и неопозиве банкарске гаранције у износу од 300.000 еура за испуњење инвестиције за прву инвестициону годину, преузета је обавеза да се у наредних 5 година реализује инвестиција у укупном износу од 61 милион еура, кроз јасно дефинисану контролу и надзор од стране Владе Црне Горе на нивоу сваке инвестиционе године. Од стране Владе Црне Горе наш пројекат је уврштен на листу развојних пројеката из области туризма у октобру 2021. године, гдје се улагачима нуди могућност добијања црногорског економског држављанства кроз улагање у пројекат и уплату суме у износу од 200.000 еура на државни рачун, чиме се уједно доприноси додатном развоју Црне Горе. Кроз овај програм смо такође доставили и банкарску гаранцију у првобитном износу од 7.5 милиона еура, која је ове године од стране Владе смањена на 1 милион еура. Инвеститор је на овом пројекту испунио уговором дефинисане обавезе и у договореном року извршио све потребне уплате", додаје се у саопштењу.

„Испред иностране инвестиционе компаније желим да нагласим да пружамо пуну подршку Програму економског држављанства и да кроз допринос који програм има за јавне финансије и привредни развој Црне Горе подржавамо предлог о продужењу истог. До данас је програм генерисао цца 350 милиона еура и његовим продужењем ћемо наставити привлачење страних инвестиција, чиме ћемо успјешно наставити развојни пут Црне Горе као једне од најпривлачнијих туристичких дестинација, што свакако представља додатну вриједност за Црну Гору“, нагласио је Крстајић.

Из компаније Лико Сохо Гроуп наводе и да су, као привредно друштво које већ дужи временски период послује у Бару, у потпуности свјесни свих могућности и прилика за развој града, као и потреба локалног становништва, те да самим тим реализацијом тог пројекта настоје да побољшају туристичку понуду у Бару и да привуку туристе веће платежне моћи у тај град, "што ће се рефлектовати и на развој мањих предузећа и привредника, рад угоститељских објеката, као и на промовисање историјских споменика и културних манифестација".

"Један од највећих утицаја на заједницу, који посебно издвајамо, јесте смањење процента незапослених, на начин што ћемо црногорском тржишту рада понудити преко 300 нових радних мјеста, с тим што ће у току сезонских мјесеци тражени број запослених бити значајно већи.

"На крају, остављамо отворену могућност свима (новинарима, политичиким предстваницима, грађанима…) који су добронамјерни и заинтересовани да сазнају и пренесу тачне наводе о нашем пројекту, да дођу у наше просторије (зграда Сохо Цитy – Бар) и добију сву потребну документацију за теме које су предмет њиховог интересовања, од нашег стручног тима, јер као што смо и до сада сав посао обављали на један транспарентан и јаван начин тако ћемо наставити и у будућности, закључио је Крстајић.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије