Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. [ Mina biznis ]

29. 11. 2022. 22:38   >>  22:42

PKCG

Poljoprivreda i energetika najveći potencijal za kreiranje održivijeg rasta

Najveći potencijal za kreiranje održivijeg rasta u Crnoj Gori prepoznat je u sektorima poljoprivrede, energetike, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija, saopštila je predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG), Nina Drakić.

Kako su saopštili iz PKCG, Drakić je učestvovala u radu Generalne Skupštine Asocijacije Balkanskih komora, koja je danas održana u Nikoziji.

Domaćin skupa bila je Privredna komora Kipra, koja predsjedava ovoj asocijaciji u 2022. godini.

Navodi se da su predstavnici privrednih komora Balkana razgovarali o regionalnoj saradnji, održivom razvoju, rješenjima za energetsku krizu i digitalnoj transformaciji poslovanja.

Drakić je, na sesiji “Kako olakšati poslovanje- Energetske perpsektive regiona”, istakla da je PKCG u prilično kompleksnim okolnostima, kakve su bile u posljednje dvije godine, realizovala različite aktivnosti i otpočela projekte kako bi se prilagodila svojim članicama u izmijenjenim okolnostima poslovanja.

“Pored stalnih aktivnosti usmjerenih na unapređenje poslovnog ambijenta, u Komori radimo na prilagođavanju sopstvene strukture potrebama privrede u novim okolnostima”, kazala je Drakić.

Kako je rekla, aktivnosti koje su se našle u fokusu rada PKCG u ovoj godini, a izvjesno da će tako biti i u sljedećoj, odnose se digitalnu transformaciju i usmjeravanje ka cirkularnom i zelenom poslovanju.

Prema riječima Drakić, zdravstvena, a potom i ekonomska kriza, pokazale su da postoje rješenja koja istvovremeno mogu pomoći u borbi protiv pandemije, ali i doprinijeti napretku ka održivom razvoju.

Drakić je navela da odgovor na sve veće izazove koje donose društvene, ekonomske i klimatske promjene daje zelena ekonomija, odnosno transformacija prema pametnom, inkluzivnom i održivom razvoju.

“Najveći potencijal za kreiranje održivijeg rasta u Crnoj Gori prepoznali smo u sektorima poljoprivrede, energetike, turizma i informaciono-komunikacionih tehnologija”, naglasila je Drakić.

Kada je riječ o energetskoj krizi, Drakić je kazala da je, pored svih pitanja i izazova kojih će izvjesno biti, jasno da se moraju tražiti rješenja za energetsku sigurnost, stabilnost cijena i klimatsku neutralnost.

“U tom pravcu, treba koristiti potencijal koji posjedujemo i ubrzati tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, kroz kreiranje adekvatnog i stimulativnog zakonodavnog okvira” istakla je Drakić.

Ona je navela da se tim pitanjima u Komori posvećuje naročita pažnja i da je ta institucija nedavno predložila Vladi set mjera podrške privredi.

Te mjere se, kako je dodala, u najvećoj mjeri odnose na energetiku sa ciljem da se stvore pretpostavke za pokretanje novog investicionog ciklusa odnosno izgradnju proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije, posebno energiju sunca.

“Aktuelna situacija i vrijeme koje dolazi traži i tražiće od nas pravovremene i sveobuhvatne odgovore na stalne i nove izazove, što će zahtijevati u prvom redu snažnu koordinaciju privatnog i javnog sektora na svim nivoima”, navela je Drakić.

Drakić je istakla da je njihova obaveza, posebno danas, da reaguju brzo, prate i analiziraju, predviđaju i budu partneri u upravljanju promjenama.

U radu današnje skupštine učestvovali su predstavnici privrednih komora Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kipra, Grčke, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske.

Predsjedavanje u narednoj godini preuzela je Privredna komora Grčke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније