Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б. [ Mina ]

06. 12. 2022. 09:05   >>  09:08

VRIJEDNOST 20 MILIONA EURA

Danas nova aukcija državnih zapisa

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 20 miliona eura, treća ovogodišnja, biće održana danas. Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da se ponude mogu dostavljati do 12 sati.

Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 7. jun naredne godine.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prošle sedmice prodati su državni zapisi za 20,5 miliona eura, po prosječnoj stopi od 3,18 odsto, dok su na drugoj, koja je održana u utorak, prodati zapisi za 15,5 miliona, po prosječnoj stopi od 3,67 odsto.

Iz Vlade je ranije najavljeno da će se ove godine zadužiti za nedostajuća sredstva i rezervu za narednu godinu kod domaćih banaka i emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrijednosti čijim se emitovanjem država zadužuje za taj iznos, a zainteresovani na aukciji daju svoje ponude sa procentom prinosa, odnosno kamate za taj iznos i period od emitovanja do naplate.

CBCG je agent državi za emitovanje zapisa, odnosno obavlja posredničku tehničku ulogu.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније